Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei din partea USR, a explicat modul în care românii ar putea avea o pensie netă de 6.800 de lei pe lună.

Sistemul de pensii se schimbă radical! Anunț istoric la nivel național

Totuși, acesta a explicat că nu punctul de pensie este problema, ci tot sistemul de pensii, care trebuie schimbat din rădăcini.

Cum putem avea o pensie de 6.800 de lei net pe lună? Fără pensii speciale. Fără pensii stabilite politic. Și total contributive. Tot concursul de care crește mai mult punctul de pensie între PSD și PNL ne face să uităm că de fapt tot sistemul de pensii este problema.

Dacă statul tot ne ia 25% din salariu o viață întreagă „pentru pensii”, nu merităm oare pensii care să nu mai depindă de mila politicienilor? Ca să realizăm amploarea dezastrului, din tot totalul contribuțiilor la pensie, românii rămân cu doar 21% din bani. Nu punctul de pensie trebuie modificat, ci sistemul de pensii”, a început Claudiu Năsui postarea lui pe Facebook.

Pilonul 1 de pensii, o schemă piramidală

Acesta a explicat și modul în care se poate ajunge la o pensie decentă, iar acest lucru înseamnă o accelerare a sistemului spre Pilonul 2 de pensii, cel privat, care este mai sustenabil, în timp ce Pilonul 1 funcționează ca o schemă piramidală.

„Cum? Singura soluție pentru a avea o pensie decentă este accelerarea mersului către pilonul 2. În România pensia majoritară este cea din pilonul 1, de stat. Pilonul 1 funcționează ca o schemă piramidală. Contribuțiile pe care le plătim merg doar ca să achite pensiile în plată azi. Este total nesustenabil. Să ne uităm pe cifre concret. În pilonul 1, pensia de stat, un român mediu (care are salariul mediu toată viața) va primi o pensie de 1.586 de lei.

În pilonul 2, același român mediu cu aceleași contribuții ar avea o pensie de 6.800 de lei. Și nu este o pensie specială. Este o pensie contributivă care nu depinde cu nimic de factorul politic.
Iată cât ne ia de fapt statul din pensia noastră. În pilonul 1, românul mediu nu primește înapoi decât 21% din tot ce cotizează. Iar pensia lui depinde de pixul politicienilor.

Așa că avem concursul partidelor de care crește mai tare pensiile. Tot sistemul creează deficit și inflație. Degeaba cresc partidele pensiile cu 20%, dacă prețurile cresc cu 40%. Politicienii știu adevărul, dar nu le pasă. Preferă să joace în acest teatru absurd”, a mai continuat Năsui.

De ce ia statul atât de mulți bani românilor pentru pensii?

De asemenea, fostul ministru a explicat și motivul pentru care statul ia atât de mulți bani românilor pentru pensii, iar de vină pentru acest lucru este datoria inter-generațională, adică pensiile în plată.

„Motivul pentru care statul ne ia atâția bani este ca să acopere ceea ce numește datoria inter-generațională. Adică pensiile în plată. Există soluții ca să rezolvăm odată această problemă și să accelerăm mersul către pilonul 2, ca să putem avea pensii decente.

Putem să ducem veniturile din gazele din Marea Neagră tocmai către plata acestei datorii. Sau veniturile din redevențe. Sau atâtea alte venituri care ar putea fi folosite pentru a rezolva în mod durabil problema pensiilor, în loc să se ducă în găuri negre.

Gândirea pe termen scurt omoară România. Putem avea pensii bune, nespeciale, contributive și care nu depind de clasa politică. Dar pentru asta trebuie o clasă politică care nu își vede doar propriul interes și buzunar. Interesul politicienilor este ca pensionarii să depindă de pixul lor.

Să poată ei decide dacă mai dau ceva și cui. Asta în timp ce ei își asigură pensii speciale pentru ei și categoriile de care au nevoie. Asta în timp ce pentru românii obișnuiți nu rămâne nici un sfert din cât contribuie”, a mai scris fostul ministru al Economiei în postarea sa privind schimbarea sistemului de pensii.