Noua propunere a Băncii Mondiale privind pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor și procurorilor, a iscat revoltă. Propunerea se referă la reducerea beneficiilor, creșterea vârstei de pensionare și crește vechimii în muncă necesară pentru eligibilitate pentru toate aceste pensii.
Regulile de pensionare, criticate de magistrați
În acest sens, judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au reacționat dur față de posibilitatea ca pensiile speciale să sufere modificări.
„Vârsta de pensionare a magistraților, cât și cuantumul pensiei ocupaționale reprezintă de fapt o compensație parțială a condițiilor de muncă, a riscurilor și responsabilităților pe care le implică exercitarea acestor profesii, precum și a regimului de incompatibilități și interdicții care instituie limitări a unor categorii de drepturi fundamentale”, se arată într-un comunicat al Curții Supreme.
Potrivit noii legi pensiile magistraților nu vor mai putea depăși ultimul salariu, vechimea în muncă va fi de minim 30 de ani, iar vârsta de pensionare crește la 65 de ani, nu 60 ca în prezent.
Pentru calculul pensiilor nu se va mai lua 80% din ultima leafă brută plus sporurile, ci doar 65%. În ceea ce privește vârsta de pensionare, aceasta va crește gradual pe o perioadă de zece ani, cu 0,5 ani în fiecare an.
Aceasta este însă doar o propunere a Băncii Mondiale, care asigură consultanță Ministerului Muncii în elaborarea noului proiect.
Reacția ministrului Justiției
În acest sens, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a comunicat, vineri, în cadrul unei şedinţe cu conducerea CSM, Instanţei supreme şi Parchetului General, că nu există, în avizare la nivelul ministerului de resort şi nici în dezbatere sau în procedura de avizare ori de adoptare la nivelul Guvernului, niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar şi puterea judecătorească.
Predoiu a comunicat că problematica legată de pensii, inclusiv sub aspectul propunerilor de legislaţie, se află în competenţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, la nivelul căruia funcţionează un grup de lucru în care, la propunerea ministrului Justiţiei, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai CSM, ICCJ şi PICCJ.
Acest grup de lucru se află în faza preliminară a strângerii de date statistice din sistemul judiciar, pentru moment neexistând niciun proiect de act normativ elaborat, fapt confirmat şi de ceilalţi participanţi la şedinţă.
Pe de altă parte, Predoiu a vorbit despre „consecințe directe asupra stării de legalitate și intereselor legitime ale cetățenilor, prin provocarea unor «pensionări în masă» în cadrul sistemului judiciar” și a cerut responsabilitate publică în dezbaterea acestor teme, „inclusiv din partea magistraților”.