Raluca Turcan a declarat că această reformă trebuie să aducă pensiile „cât mai aproape de contributivitate”, astfel încât România să ajungă la un sistem echitabil privind pensiile din sistemul public și pensii speciale.
Dezbateri privind pensiile din România
„Cel mai probabil nu astăzi (miercuri – n.r.) este ziua decisivă și vor fi multe zile de dezbateri. Aceste zile îndelungi de dezbateri ar fi trebuit să curgă până la finalul anului trecut pentru că atunci era termenul limită pentru ca ministerul Muncii să prezinte un proiect care să fie discutat, dezbătut cu ministerele de linie și categoriile de beneficiari de pensii speciale și chiar prezentat Comisiei (Europene – n.r.).
Suntem într-o întârziere și mi se pare normal ca politicienii să încerce să rezolve această problemă și nu să paseze răspunderea.
Aș mai menționa un lucru: nu vorbim despre tăierea pensiilor speciale pentru că acolo sunt oameni care au muncit o viață întreagă, unii o perioadă mai lungă, alții o perioadă mai scurtă, și au un drept la pensie.
Măsura de reforma presupune aducerea acestor pensii cât mai aproape de contributivitate pentru ca România să ajungă la un sistem echitabil privind pensiile din sistemul public, pe de o parte, și pensii speciale, pe de altă parte. Cred, așadar, că merită să acordăm atenție termenilor pe care îi folosim pentru că nu vom lasă niciun om cu drept la pensie fără pensie”, a declarat Raluca Țurcan pentru Realitatea PLUS.
Discuții de două paliere
Discuțiile, potrivit deputatului liber, se poartă pe două paliere, primul fiind tehnic. Acesta vizează ministerul Muncii și negocierile cu ministerele reprezentante ale categoriilor de beneficiari de pensii speciale.
„Acolo sunt specialiști din ambele ministere și aceștia trebuie să înainteze un proiect care să răspundă observațiilor Comisiei Europene care, pe fond, într-o sinteză ne transmite un lucru foarte clar: „Nu puteți mima reforma””, a arătat Turcan.
Ea a precizat că această reformă „nu este un moft sau un lucru de care politicienii să își bată joc, ci este un moment în care clasa politică are, de fapt, oportunitatea – prin finanțare de la UE – să rezolve o problemă care apasă de ani de zile asupra sistemului de pensii”.
„În fond, despre asta vorbim: despre rezolvarea problemei și nu despre un joc de glezne pe care cineva încearcă să îl paseze în curtea celuilalt”, a mai spus deputatul liberal.
PNL va sprijini o variantă propusă de ministrul Muncii
Al doilea palier despre care a vorbit Raluca Turcan se referă la faptul că PNL este dispus să ofere sprijin actualului ministru al Muncii pentru o variantă pe care acesta să și-o asume după negocierile tehnice.
„Cât am fost ministru al Muncii, am purtat negocierile pentru finalizarea PNRR-ului. În mare parte ele au fost acceptate. Au mai existat doar niște modificări introduse de Ministerul Fondurilor Europene și care, la preluarea acestei guvernări, ar fi fost bine să fie clarificate.
Cert e că, am început încă din 2021 să pregătim aceste măsuri. Proiectul pus pe masa Parlamentului reprezintă proiectul pe care l-am lăsat la minister, dar într-o variantă înrăutățită pentru că, așa cum zice și CE, se mențin în continuare diferențieri între beneficiarii de pensii speciale lucru care, după rezolvarea acestei probleme, nu ar trebui să se mai întâmple, și anume dacă avem anumite categorii de pensii speciale, acestea să fie cât mai aproape de contributivitate și, ulterior, să nu mai existe diferențe între aceștia și sistemul de pensii publice”, a mai spus Turcan.