Schimbarea momentului pentru pensionari! O spune chiar reprezentantul APAPR: Ar putea fi benefică
Așadar, purtătorul de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a spus că sunt foarte multe propuneri și nu există un motiv pentru „trecerea în grabă a 35 de pagini cu 100 de modificări care să nu poată să aștepte o dezbatere reală”.
„Suntem în analiză cu aceste propuneri. Sunt foarte multe și la o primă lectură nu justifică adoptarea prin OUG fără consultarea directă a industriei pentru că nu ne-a consultat nimeni înainte de apariția draftului și nici măcar acum după ce a fost publicat de Ministerul Muncii. Nu există un motiv pentru trecerea în grabă a 35 de pagini cu 100 de modificări care să nu poată să aștepte o dezbatere reală”, a declarat Mihai Bobocea pentru economedia.ro
De asemenea, reprezentantul APAPR a subliniat că există o schimbare care ar putea fi benefică. Sunt vizați moștenitorii participanților, care ar putea primi banii „la fel ca oricare cont bancar sau orice alt activ financiar”.
„În momentul de față, dacă moștenitorii participanților sunt la rândul lor participanți, nu primesc banii cash, ci în contul de participant. Părintele unui participant decedează, era participant și el, fiul și fiica nu au acces la bani, ci primesc activul acumulat în propriul cont de pilon II.
Pentru că foarte mulți participianți au solicitat și au fost foarte multe cazuri sociale, OUG modifică acest aspect și acum banii se moștenesc la fel ca oricare cont bancar sau orice alt activ financiar. E singura modificare deocamdată identificată, mai substanțială, care ar putea fi benefică participanților. Restul sunt modificări procedurale privind organizarea și activitatea administratorilor”, completat Mihai Bobocea.
Amintim că declarația reprezentantului APAPR a venit după ce Ministerul Muncii a publicat în transparență publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru Pilonul II de pensii.
Schimbări majore la Pilonul II și III de pensii
Guvernul vrea să elimine comisioanele percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private, arată un proiect de ordonanță de urgență lansat luni în consultare publică.
O altă modificare importantă care ar urma să fie adusă în ambele legi care vizează Pilonul II și Pilonul III de pensii este introducerea unui nou alineat cu următorul cuprins:
„Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.”
Situația reală de la Pilonul II de pensii
Anterior, secretarul de stat Cătălin Boboc a vorbit despre banii românilor care au cotizat la Pilonul II de pensii. Potrivit liberalului, anumite informații apărute în spațiul public nu sunt reale.
Mai exact, într-un interviu acordat la Realitatea Plus, Cătălin Boboc a explicat că actuala coaliție de guvernare nu are în plan o naționalizare a Pilonului II de pensii, fondul unde fiecare român contribuie lunar cu 3,75% din salariu.
Totodată, el a subliniat faptul că niciodată nu au existat discuții în acest sens, deși sunt anumiți membri din coaliția de guvernare care ar susține o astfel de măsură.
„Mă bucur că și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a spus că nu a existat intenția de a naționaliza Pilonul II. Nu a existat niciodată vreo discuție în acest sens, deși sunt unii colegi de la PSD care gândesc așa”, a declarat acesta.