După ce USR a contestat la Curtea Constituțională legea care permite extinderea plasamentelor fondurilor private de pensii în proporție de 1 până la 5% din valoarea fondului în cauză, atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Actul normativ, jalon PNRR, a fost adoptat în Parlament și are scopul de a asigura o verificare mai riguroasă a administratorilor privați.

Jalonul aferent Cererii de plată 2 a rămas neîndeplinit

Social-democrații acuză USR că în disperarea de a face scandal cu orice preț și de a-și întreține puținii adepți rămași, sabotează PNRR-ul României contestând legea la Curtea Constituțională. Publicarea sa în Monitorul Oficial ar fi făcut ca jalonul aferent Cererii de plată 2 să fie considerat îndeplinit.

„În disperarea de a face scandal cu orice preț pentru a-și întreține puținii adepți care i-au mai rămas, USR atacă la Curtea Constituțională o lege adoptată în Parlament, jalon în PNRR, care a fost discutată și agreată cu Comisia Europeană și care asigură o mai bună protecție a banilor din fondurile private de pensii.

USR sabotează PNRR-ul României prin contestarea la Curtea Constituțională a acestei legi, care trebuia publicată în Monitorul Oficial pentru ca jalonul respectiv, aferent Cererii 2 de plată, să fie considerat îndeplinit.”, se arată în comunicatul transmis de către PSD pe pagina oficială.

PSD a mai transmis că în condițiile în care prevederile legii au fost validate de Comisia Europeană și adoptate de Parlament în forma finală, USR sacrifică pensiile românilor în favoarea administratorilor de pensii.

„Legea, în formula adoptată, dă posibilitatea extinderii plasamentelor fondurilor private de pensii și în acțiuni cotate la bursă, într-o proporție de 1 până la 5% din valoarea totală a activelor fondului respectiv, atât în România, cât și în Uniunea Europeană. În mod  firesc este necesar un mai bun control al statului, o mai accentuată verificare a administratorilor privați și garanții pentru prevenirea oricăror situații care ar afecta banii oamenilor.

Toate aceste prevederi au fost validate de Comisia Europeană, iar Parlamentul le-a adoptat în forma finală a legii.

USR sacrifică pensiile românilor în favoarea administratorilor de pensii, cărora nu vor să le reducă privilegiile.

USR trebuie să iasă public și să spună de ce vor să blocheze PNRR pentru a proteja interesele private ale administratorilor de pensii și să afecteze pensiile private ale românilor.”, se mai arată în comunicat.

USR a contestat legea alături de Forța Dreptei

Deputaţii neafiliaţi, membri ai formaţiunii Forţa Dreptei, alături de cei din USR au atacat la Curtea Constituţională legea PSD-PNL care introduce noi obligaţii pentru fondurile de pensii private din România şi pentru administratorii acestora, susţinând că „legea va produce pierderi fondurilor de pensii private şi va determina retragerea acestora din România”, relatează Agerpres.

„Nu putem avea încredere într-o iniţiativă legislativă promovată de PSD, duşmanul pensiilor private din România, care nu este la prima tentativă de desfiinţare a acestor fonduri, acum şi cu susţinerea foştilor colegi din PNL. Se forţează ieşirea administratorilor de fonduri de pensii private din România şi se creează condiţiile pentru obligarea acestora să investească banii noştri, ai celor 7 milioane de contribuabili de la Pilonul II de pensii private, în companii deţinute de stat.

Cine ar putea accepta ca banii lui de pensie sa fie investiţi într-o companie de stat, administrată, de exemplu, de o coafeză numită de PSD într-un consiliu de administraţie, în loc de o companie privată care produce profit în domenii de viitor?”, transmite deputatul Ionel Dancă, membru al Forţa Dreptei, într-un comunicat de presă.