Informația momentului despre pensii! Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii, a făcut un avertisment sumbru cu privire la pensiile românilor.
Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii, a vorbit despre demersul Guvernului de a negocia pensiile românilor cu Comisia Europeană.
Mai precis, Guvernul încearcă să convingă oficialii Comisiei Europene să renunțe la procentul de 9,4% din PIB stabilit în PNRR pentru pensii.
Ce riscă România?
„Din păcate, suntem singura țară care am introdus o astfel de constrângere și, culmea, nu a fost introdusă această prevedere la capitolul de asigurări sociale sau protecție socială, ci la capitolul de sustenabilitate fiscală, ceea ce nu cred că era cel mai potrivit loc unde să avem astfel de reglementări, cu atât mai mult cu cât discutăm de niște constrângeri, așa cum spuneam pentru o perioadă îndelungată de timp, ori noi suntem cu sistemul de pensii într-o reformă continuă.
Să nu uităm că din 10 în 10 ani tot ne uităm la legislația privind pensiile și de fiecare dată constatăm că avem lucruri de reformat și, iată, am venit și cu această constrângere fiscală, până la urmă financiară, în ceea ce privește situația pensionarilor din România.
Mai mult decât atât, să nu uităm că pe partea de asigurare a finanțării pensiilor, noi avem un buget distinct. Într-adevăr, suntem în situația în care bugetul nu se susține în totalitate din contribuții, dar sistemul nu este vinovat de faptul că politica fiscală în România a fost modificată atât de des și nivelul contribuțiilor a fost la fel de des modificat”, a spus Doina Pârcălabu.
Ce se întâmplă cu reforma pensiilor?
Mai mult, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii a precizat că reforma în cazul pensiilor bazate pe contributivitate ar presupune alte costuri suplimentare.
„Nu putem să spunem că veniturile pensionarilor din România trebuiesc înghețate în condițiile în care toate celelalte directive și regulamente europene vorbesc de pensii adecvate și reformarea sistemelor de securitate socială în sensul adecvării nivelului beneficiilor. Într-adevăr, acea măsură a fost neinspirat introdusă în acest plan, în acest proiect și ea el trebuia discutat și larg dezbătut, discutat și cu societatea civilă și mai ales cu publicul beneficiar.
Ori ne-am trezit acum că trebuiesc respectate acele prevederi, că acel plan nu este foarte riguros și asupra lui se revine foarte greu și suntem în situația în care să zicem că putem majora pensiile în anul acesta sau anul următor, dar discutăm de o sustenabilitate fiscală pe termen mediu și lung.
Mai mult decât atât, reforma pe care ne-o propunem să o facem în cazul pensiilor bazate pe contributivitate presupune și ea, pe lângă acea actualizare permanentă a pensiilor în funcție de inflație, presupune alte costuri în sensul punerii principiului contributivității în prim plan, ceea ce înseamnă iarăși sume suplimentare”, a spus Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii, la Antena 3.