Companiile Nokia, KPN, Maxis Communications Bhd, Mobilkom Austria, O2, Orange, SFR, SingTel, SKT, Vodafone si Wind, s-au alaturat proiectului “Pay-Buy Mobile” inceput in februarie de 14 companii membre ale Asociatiei GSM (GSMA). Proiectul urmareste implementarea unui sistem de efectuare a platilor in magazine prin intermediul telefoanelor mobile, fata carduri sau lichiditati, informeaza un comunicat al asociatiei. 

Samsung Electronics, LG Electronics si Mastercard vor participa la prima faza a proiectului, care va incepe in octombrie, in Coreea. 

GSMA intentioneaza sa foloseasca tehnologia NFC (Near Field Communication) pentru a face legatura intre dispozitivele mobile si sistemele de plata.

Alaturi de un card SIM – Universal Integrated Circuit Card (UICC), tehnologia NFC poate fi folosita pentru efectuarea unui mare de servicii, inclusiv plati electronice. 

“Dupa mai multe initiative fragmentate, industria de telefonie mobila reusit sa se uneasca in jurul unei idei unitare in demersul de a promova telefoanele mobile, ca instrument de plata in loc de bani lichizi sau carti de credit”, a declarat Rob Conway, CEO al GSMA. 

Initiativa Pay-Buy Mobile va folosi tehnologia dezvoltata de marile companii de carti de credit, care au creat o interoperabilitate intre carduri si sistemele POS, indiferent de producator, institutie financiara sau locatia tranzactiei. 

“Combinatia de NFC si UICC este o alegere exceleta pentru a face posibila dezvoltarea de sisteme de plati prin mobil interoperabil. Nokia astepta cu nerabdare participarea, alaturi de GSMA si comunitatea operatorilor mobili, la acesta noua tehnologie”, a declarat Dieter May, vice presedinte si director general Nokia Emerging Business Unit. 

Pentru inceput proiectul Pay-Buy Mobile va incepe in Korea de Sud pe parcursul anului 2007. Totodata, va incepe si in cateva tari din Asia si Europa.  

Asociatia GSM are peste 700 de membri, operatori de telefonie mobila din 218 tari. 

Companiile AT&T, China Mobile, KALL, KTF, MCI, MTN, NTT DoCoMo, Rogers Wireless, Smart Communications, Telenor, TeliaSonera, Telecom Italia, Turkcell si Vimpelcom, membre GSMA, au anuntat proiectul platii prin intermediul telefoanelor mobile in februarie, la Barcelona.

 

Sursa: Capital 25 Aprilie 2007