România a preluat în această săptămână președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, o piatră de încercare pentru țara post-comunistă și o rară ocazie să demonstreze ambițiile și realizările Bucureștiului în interiorul Uniunii. Odată cu preluarea președinției rotative a UE, lumina reflectoarelor europene scoate însă în evidență și structura puterii opace în vârful căreia se află cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, condamnat deja pentru abuz în serviciu, relatează Financial Times, citat de hotnews.ro.
Oricine se teme că România ar putea deveni feuda lui Liviu Dragnea, cel mai influent politician, cel care trage toate sforile și face toate jocurile în culise, poate găsi destule dovezi în acest sens chiar în Alexandria, orașul de unde vine liderul PSD. Vila imensă a lui Dragnea, cu teren de tenis și piscină, se află chiar în apropierea centrului orașului, dintr-unul din cele mai sărace județe, scrie publicația.
Nu departe de vila sa se află sediul central al agenției care a fost condusă de fosta sa soție, Bombonica, implicată în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu, ca urmare a angajării fictive a două membre ale partidului social-democrat. Dragnea a contestat decizia în instanță, procesul fiind în derulare.
În capătul celălalt al orașul este complexul Tel Drum, compania de construcții de drumuri care stă la baza unui alt dosar. Procurorii spun că Tel Drum a fost un vehicul pentru îmbogățirea lui Dragnea și a familiei sale, companie care este implicată în mai multe afaceri cu consiliul județean, amintesc autorii articolului, citat de Hotnews.
Potrivit procurorilor, partea din fraudă constă în umflarea numărului de km construiți de companie, sesizarea în acest dosar pornind de la ancheta Olaf. Dragnea neagă însă acuzațiile.
“Ei cred că sunt invincibili”, spune Carmen Dumitrescu, un jurnalist local care a documentat și a scris mai mulți ani despre afacerile liderului PSD.
Jurnaliștii Financial Times mai amintesc că Dragnea nu poate fi prim ministru din cauza unei alte condamnări, cea din dosarul referendumului în care a fost găsit vinovat pentru fraudă electorală. Cu toate acestea, el este omul care conduce guvernul și a exercitat o influență imensă pentru a încerca să se protejeze pe el și pe membrii săi de partid de anchetele procurorilor DNA.
Luna trecută, Dragnea i-a cerut din nou celui de-al treilea premier al său de la preluarea puterii în 2017, Viorica Dăncilă, să ia măsuri pentru dezincriminarea unor fapte de corupție.
”De ce sunt amnistia și grațierea așa o blasfemie?”, a spus Dragnea la o reuniune de partid. El le-a cerut parlamentarilor să demareze procedura de punere sub acuzare pentru ”înaltă trădare” a președintelui Klaus Iohannis, care se opune măsurilor de diminuarea a luptei anti-corupție.
Deși este liderul unui partid de centru stânga, Dragnea nu are niciun fel de viziune privind reformele economice. ”Este primul lider român care nu are niciun fel de ideologie”, comentează Cristian Tudor Popescu. “Litera D din acronimul PSD nu vine de la democratic, ci de la Dragnea”, mai sintetizează el situația politică.
Trecând în revistă cariera politică a lui Dragnea și precizând că acesta a condus PSD în victoria din alegerile parlamentare din 2016, jurnaliștii relatează despre demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, măsurile de amendare a legilor justiției și a codurilor penale, unele dintre acestea fiind însă respinse de Curtea Constituțională a României.
“România nu a fost niciodată mai coruptă decât în 2018. Pentru că acum corupția fost instituționalizată”, comentează și Victor Ponta pentru Financial Times.