Peste 10.000 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în Irak, unde sistemul de sănătate se luptă să facă faţă afluxului de pacienţi, a anunţat miercuri ministrul irakian al Sănătăţii.
Irakul a înregistrat de la începutul pandemiei peste 413.000 de cazuri de COVID -19, între care 10.021 de decese, potrivit ministrului. Aproximativ 85% dintre bolnavi sunt vindecaţi.
14,5 milioane de pelerini la o sărbătoare șiită
Bagdadul a ridicat recent unele restricţii şi moscheile, magazinele şi cafenelele s-au redeschis, dar guvernul a ţinut frontierele ţării închise pentru nerezidenţi. De asemenea, guvernul irakian a cerut populaţiei să evite adunările mari.
Iranul vecin este ţara din regiune cea mai afectată de pandemie, cu aproape 30.000 de morţi pe teritoriul său, potrivit autorităţilor locale.
Potrivit autorităţilor religioase din Irak, peste 14,5 milioane de pelerini au participat în acest an la Arbain, o mare sărbătoare şiită care s-a încheiat săptămâna trecută.
Mulţi dintre participanţi nu au purtat măşti sau nu au respectat regulile de distanţare fizică.
Sistemul de sănătate irakian s-a prăbuşit
Afectat de ani de război şi de lipsa investiţiilor, sistemul de sănătate irakian s-a prăbuşit din cauza numeroaselor cazuri de infectare cu noul coronavirus şi personalul medical reclamă lipsa echipamentelor de protecţie.
În contextul răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Kurdistan – Irak, MAE informează cetățenii români care se află sau intenționează să se deplaseze pe teritoriul Republicii Irak că autoritățile de la Erbil au dispus, pe o perioadă nedeterminată, o serie de măsuri care pot afecta șederea și/sau intrarea cetățenilor români pe spațiu.
Astfel, pe lângă măsurile de verificare a temperaturii persoanelor care se prezintă la punctele de intrare în Regiunea Kurdistan – Irak, autoritățile au impus reducerea programului de lucru cu publicul (inclusiv în cadrul departamentelor care lucrează cu cetățenii străini), suspendarea cursurilor tuturor ciclurilor de învățământ privat și public, pe o perioadă nedeterminată, precum și anularea adunărilor cu caracter religios (rugăciuni și ceremonii funerare).