Sistemul e-Factura. Marcel Boloş: Putem prelucra zeci de milioane de facturi pe zi

marcel bolos

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Anul 2024 aduce cu el şi noul sistem e-Factura. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, vine cu câteva precizări legate de acest modul ce devine obligatoriu pentru companiile din România.

Sistemul e-Factura. Marcel Boloş: De acest modul depinde viitorul României

Noi detalii legate de noul sistem e-Factura, ce a fost implementat în România. Precizările vin de la ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, în contextul procesului de digitalizare al ANAF, ministrul reaminteşte despre sistemul e-Factura.

Acesta a devenit obligatoriu pentru companiile din România. De acest modul depinde, în mare măsură, lupta împotriva evaziunii fiscale, spune Boloş.

Este o problemă reală în România, iar datele Comisiei Europene o confirmă, spune ministrul Finanţelor.

„Digitalizare ANAF 3#

Anul acesta vine cu o noutate importantă pentru companiile țara noastră, care sunt obligate să implementeze sistemul e-Factura.

Cum am ajuns aici?

De acest modul e-Factura depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale.

Modulul acesta este unul foarte important, în contextul în care datele European Commission arată că suntem ţara din UE cu cea mai mare evaziune fiscală şi cea mare indisciplină financiară în gestionarea taxei pe valoarea adăugată”, se arată în mesajul lui Marcel Boloş postat pe Facebook vineri, 5 ianuarie.

Cum funcţionează, mai exact, noul sistem ce priveşte facturile emise între firme?

În continuare ministrul Finanţelor vine cu câteva detalii despre e-Factura. Sistemul îi obligă acum pe toţi operatorii economici să raporteze facturile emise către alte companii. Nu este obligatoriu să facă asta şi pe relaţia cu persoanele fizice.

Graţie acestui nou sistem, autorităţile pot urmări în timp real lanțurile de fraudare, subliniază Boloş. Apoi, se pot lua măsuri rapide pentru identificarea şi stoparea acestor activităţi frauduloase.

„Ce face concret sistemul?

Toți operatorii economici sunt obligați să raporteze facturile emise în relaţia cu alte companii.

Atenție! În relația cu persoane fizice nu se aplică această obligativitate.

Cu ce ne ajută aceste informații?

Este un instrument puternic pentru ca noi să urmărim în timp real lanțurile de fraudare, permițându-ne să luăm măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase”, mai transmite Boloş.

Va exista o perioadă de graţie

La final, ministrul Finanţelor afirmă că testele au dovedit că sistemul informatic este capabil să gestioneze zeci de milioane de facturi zilnic.

Mai mult, va exista o perioadă de graţie pentru implementarea sistemului e-Factura, în care contribuabilii nu vor fi sancţionaţi, spune Marcel Boloş.

„Am susținut săptămâna trecută o conferință de presă la Ministerul Finanţelor în care am prezentat pe larg stadiul implementării e-Factura, în care am răspuns și celor care pun la indoială sistemul.

Concret, testele arată că suntem în stare să prelucrăm pe zi zeci de milioane de facturi.

În tot acest proces vreau să fie clar că suntem alături de contribuabili. Au o perioadă de grație să implementeze sistemul fără să fie sancționați și le suntem alături cu toate informațiile de care au nevoie în tot acest parcurs”, a mai precizat ministrul Finanţelor.