Marcel Boloș a prezentat ultimele date despre sistemul e-Factura

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că până în prezent, prin sistemul e-Factura, au fost înregistrate 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei. El a menționat că vârful a fost atins vineri, cu 675.000 de facturi, și că se așteaptă ca această creștere să atingă un milion de facturi pe zi în cursul săptămânii.

„Avem o veste proastă pentru cei care credeau că ne va pica sistemul şi nu va merge sistemul şi modulul e-Factura”, a spus Boloș.

Ministrul a reamintit că funcționează în paralel cu cele două sisteme: Sistemul de raportare a facturilor în modulul lor de factură electronică și opțiunea clasică de emitere a facturii și apoi raportarea acesteia. Raportarea trebuie făcută în termen de cinci zile de la emiterea facturii, chiar și în cazul întreruperilor temporare ale sistemului.

„Neraportarea în sistemul nostru electronic în modulul e-Factura constituie contravenţie şi, după cum am mai precizat şi la sfârşitul anului trecut, pentru microîntreprinderi avem sancţiuni contravenţionale între 1.000 lei până la 2.500 lei. La întreprinderile mijlocii amenda este între 2.500 şi 5.000 lei”, a spus Marcel Boloş.

Anul trecut au fost făcute 87.000 de inspecţii fiscale şi antifraudă

De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat că anul trecut au fost făcute 87.000 de inspecţii fiscale şi antifraudă. Marcel Boloș a precizat că valoare totală a constatărilor suplimentare e de 11 miliarde de lei.

El a spus că doar în luna decembrie s-au desfășurat 1.789 de inspecții fiscale, generând constatări suplimentare în valoare de aproximativ 500 de milioane de lei. Cea mai importantă constatare din luna decembrie a fost în industria prelucrătoare, cu o sumă de 160 de milioane de lei, în cadrul domeniului Taxei pe Valoare Adăugată (TVA).

Marcel Boloș a mai spus, de asemenea, că în ceea ce privește zona de inspecție fiscală, s-au realizat verificări documentare, reprezentând o formă de inspecție fiscală care nu implică deplasarea la sediul contribuabilului. Au fost efectuate 20.059 de astfel de verificări documentare, generând venituri suplimentare în valoare de un miliard de lei.

În luna decembrie, au fost înregistrate 908 astfel de verificări cu constatări suplimentare de 57 de milioane de lei, a mai transmis ministrul.

„În cursul anului trecut, am avut 12.600 astfel de sesizări în valoare tot de un miliard de lei. Inspecţia antifraudă a avut 33.826 de inspecţii şi valoarea constatărilor a fost de aproape 6 miliarde de lei. Deci, închidem anul 2023 cu aproximativ 87.000 de inspecţii fiscale şi inspecţii antifraudă, cu o valoare a constatărilor suplimentare adunate la un loc de 11 miliarde de lei”, a subliniat şeful de la Finanţe.

Oficialul a precizat, totodată, că ţinta pentru anul 2024, pe zona fiscală şi antifraudă, „este ca valoarea medie a încasărilor lunare să ajungă la 40 de miliarde de lei”.