Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a stârnit nemulțumirea mediului de afaceri după anunțul de pe Facebook că e-TVA va intra în vigoare de la 1 august pentru a reduce evaziunea fiscală.
Antreprenorii și contabilii sunt revoltați. Ei considerând că noua măsură va duce la abuzuri. Aceștia sunt de părere că ea va pune presiune suplimentară pe munca lor.
Economiștii critică decizia, susținând că proiectul a fost pus în dezbatere publică doar formal. Aceștia au susținut că nici ei nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA.
Legislația pentru e-TVA a fost pusă în dezbatere publică doar formal
Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a menționat că legislația pentru e-TVA a fost pusă în dezbatere publică doar formal. În opinia sa, nu s-a oferit suficient timp partenerilor sociali pentru a citi și înțelege mecanismul ce urmează a fi implementat. Acesta a explicat că mulți contribuabili și contabili consideră, pe bună dreptate, că acest sistem va bloca economia.
El a arătat că sistemul nu implică verificări automatizate permise de un sistem digitalizat. Conform lui Năsulea, el introduce o nouă obligație de verificare a acurateței informațiilor trimise către ANAF de către contabilii fiecărei firme.
„Legislația pentru acest e-TVA a fost pusă în dezbatere publică de formă mai mult, pentru că nu a existat nici măcar timp ca partenerii sociali să citească și să înțeleagă, așa cum trebuie, mecanismul care ar urma să fie implementat.
Motivul pentru care foarte mulți contribuabili și contabili spun, pe bună dreptate, că se va bloca economia din cauza acestui sistem, este că nu vorbim de niște verificări automatizate care să fie permise de un sistem digitalizat, ci vorbim de o nouă obligație de verificare a acurateții informațiilor care au fost trimise către ANAF de către alți contribuabili, de către contabilii fiecărei firme în parte”, a arătat Năsulea.
Greu de explicat ce înseamnă noua măsură
Întrebat dacă poate explica ce înseamnă e-TVA, Christian Năsulea a fost categoric. Profesorul de economie mondială a susținut că nu poate oferi o explicație simplă și corectă.
„Din păcate, nu. Pentru că nu avem suficiente informații. E incertitudine în piață, în momentul acesta, încât îmi este greu să fac o explicație care să fie suficient de simplă și clară și care să se dovedească a fi și corectă”, a precizat el pentru Digi24.
Cum va funcționa e-TVA
Ministerul Finanțelor propune modificări în gestionarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, aparatelor de marcat electronice fiscale, și exclude accizele din procedura de restructurare a obligațiilor bugetare. De asemenea, introduce obligația facturării electronice în relația B2C.
Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor pentru fiecare perioadă fiscală. El va fi trimis până pe data de 20 a lunii următoare perioadei fiscale.
Detalii legate de noul sistem care se aplica de la 1 august
Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Se va oferi firmelor și persoanelor fizice un interval de cinci zile pentru a verifica informațiile, a face modificări și a transmite forma finală.
Verificarea informațiilor de către contribuabili se va realiza pe baza rapoartelor disponibile prin SPV. După verificarea acestor informații, contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA până pe data de 25 a fiecărei luni.
Conform lui Marcel Boloș, ulterior, ANAF va putea identifica automat și rapid eventualele diferențe semnificative și va trimite notificări acolo unde acestea apar.
Mai multe detalii puteți citi aici.