Se fac apeluri la grevă administrativă din cauza e-TVA
e-TVA va deveni operațional de la 1 august 2024. Guvernul României a aprobat, vinerea trecută, modul de implementare.
Reglementarea e-TVA a fost un obiectiv „foarte important” în procesul de combatere și de reducere a fenomenului de evaziune fiscală, și în procesul de creșterea eficienței colectării TVA și reducerii deficitului de TVA.
Cum va funcționa e-TVA?
Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, e-TVA va funcționa în felul următor: Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor pentru fiecare perioadă fiscală până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual (SPV).
Persoanele juridice și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile să verifice informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală. Verificarea informațiilor de către contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispoziție prin SPV.
După verificare, contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA până la data de 25 a fiecărei luni. Ulterior, Fiscul va putea să identifice automat dacă există diferențe semnificative. Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control.
„De asemenea, tot azi a fost aprobată extinderea utilizării sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), în mod opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. O măsură care ne va ajuta tot în această privință, pentru a avea o imagine cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA.
Sunt măsuri firești prin care contribuim inclusiv la crearea un mediu de afaceri mai competitiv și mai corect. Pentru că obiectivul este să intrăm într-o eră în care companiile care respectă legislația fiscală nu vor mai fi dezavantajate de concurenții care practică evaziunea fiscală”, a scris, vinerea trecută, Marcel Boloș pe contul său de Facebook.
e-TVA, mărul discordiei dintre mediul de afaceri și Executiv. Acuzaţii de „dictatură fiscală” în România
La scurt timp, postarea sa a atras atenția oamenilor. Cei nemulțumiți și-au scris gândurile în secțiunea de comentarii. Guvernanții actuali au fost acuzați că sunt „dictatori fiscali”.
e-TVA va fi în vigoare pe data de 1 august 2024, ceea ce va însemna „costuri uriașe, nervi, haos, totul la pachet pentru contabilii și contribuabilii năuciți deja de reformele fiscale”, a avertizat consultantul fiscal Valentina Saygo.
„Ziua, ca dictatorii fiscali ce se află, guvernanții au aprobat actul normativ referitor la e-TVA. Și asta, așa cum îți spuneam mai devreme, după numai 2 zile (!) de dezbatere publică, dacă o putem numi așa. Și ce dacă legea spune că trebuia să stea 10 zile în transparență și să aibă 2 citiri in guvern?! Ce dacă sugestiile celor direct afectați puteau fi trimise până pe 28 iunie, au uitat de termen.
Una peste alta, e-TVA va fi în vigoare de la 1 august! Costuri uriașe, nervi, haos, totul la pachet pentru contabilii și contribuabilii năuciți deja de ”reformele” fiscale. Guvernul reușește o performanță greu de anticipat chiar și pentru cel mai pesimist expert: când boii pun carul înaintea lor, ne aduc în situația în care digitalizarea ne aglomerează, nu ne eliberează. Și pentru că suntem în plină dictatură fiscală, o grevă administrativă ar fi cea mai potrivită: să nu răspundem la notele justificative solicitate de ANAF!”, a scris ea pe rețelele sociale.
La rândul său, consultantul fiscal Adrian Benta consideră că totul este „o inepție fiscală”.
„Sistemul E-TVA este o inepție fiscală pentru că este implementat din 01 iulie 2024 pentru date pe care la va avea fiscul, parțial, și repet cuvântul „parțial” doar din 01.01.2025. De la anul poate mai discutăm, dar acum este o batjocură la adresa tuturor persoanelor înregistrate în scopuri de TVA”, a zis el.
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Români (CECCAR) solicită abrogarea ordonanțelor de urgență 𝘀privind unele măsuri fiscale publicate, vinerea trecută, în Monitorul Oficial, și inițierea unui „dialog real” cu părțile interesate 𝗶pentru identificare de soluții fiscale sustenabile care „CONTează”.
„Marele circ fiscal românesc, unde funcționarii de stat se joacă de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată ”Toți sunt evazioniști”.
Nu putem identifica adevărații evazioniști? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toți! Facem reguli mai aspre pentru toți, ca să nu mai scape nimeni. Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, ”sculptate” în ”piatra digitală” a ministerului.
Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația. România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală”, a transmis, luni, CECCAR.