Sistemul educațional din Statele Unite ale Americii (SUA) se confruntă cu o situație fără precedent. Mai mulți profesori au decis să părăsească acest domeniu pentru altele în care sunt mai bine plătiți.
Sistemul educațional din SUA are probleme uriașe. Profesorii demisionează unul după altul
Timp de decenii, educatorii americani au spus că ar fi abandonat de mult această meserie dacă nu ar fi fost devotați elevilor lor. Dar, după doi ani solicitante și demoralizatoare, care au inclus școlarizarea Zoom, războaie culturale și împușcături, aceste amenințări au devenit în sfârșit reale. Un sondaj Gallup din februarie a arătat că educatorii K-12 erau cel mai epuizat segment al forței de muncă din SUA.
Acum, profesorii pleacă cu sutele de mii, jurând să nu se mai întoarcă niciodată. Un studiu realizat în martie de Centrul Național de Statistică în domeniul Educației (NCES) a constatat că 44% dintre școlile publice au raportat posturi vacante în învățământ. După calculele LinkedIn, numărul profesorilor care au demisionat în iunie a fost cu aproape 41% mai mare decât cu un an înainte.
Deși unele districte școlare au reușit să își completeze posturile vacante pentru a începe anul școlar, multe dintre cele din zonele rurale și cele care deservesc familii cu venituri mici au încă probleme în acest sens. În unele cazuri, școlile permit chiar și veteranilor și altor lucrători necalificați să intervină ca profesori și, în cazuri extreme, reduc săptămâna școlară la patru zile.
Atât de mulți profesori demisionează încât a apărut o industrie de servicii de coaching pentru a-i ajuta să își găsească o nouă carieră.
„Este un drum singuratic să încerci să-ți dai seama ce vrei să faci în continuare când întreaga ta identitate a fost predarea – când te trezești gândindu-te la copiii tăi, când te culci gândindu-te la copiii tăi”, spune Brittany Long, fondatoarea Life After Teaching, o rețea de resurse, un buletin informativ și un grup pe Facebook cu 40.000 de membri.
Majoritatea foștilor profesori caută locuri de muncă mai bine plătite, reinventându-se ca ingineri de software, asistenți executivi și recrutori, potrivit datelor de pe LinkedIn.
Probleme care vin o dată cu plecarea profesorilor
Un exod al educatoarelor nu numai că are implicații îngrijorătoare pentru viitorul profesiei și pentru generații de copii, ci este îngrijorător și pentru ceea ce spune despre valoarea pe care țara o acordă unei cariere dominate de femei.
Aproximativ 76% din cei 3,5 milioane de profesori din școlile publice din SUA erau femei în anul școlar 2017-18, arată cele mai recente date disponibile ale NCES. Pe măsură ce femeile abandonează acest domeniu pentru industrii în care salariile sunt mai mari, stresul mai mic și gândirea creativă mai apreciată, învățământul ar putea cunoaște un exod de creiere pe parcursul unei generații.
„Acest lucru este bun pentru femei, dar este rău pentru școli”, spune Barbara Biasi, profesor asistent de economie la Yale School of Management.
Situația se va înrăutăți și mai mult
Aproape 2 din 5 cadre didactice intenționează să demisioneze în următorii doi ani, potrivit unui sondaj realizat în iunie în rândul membrilor sindicatului American Federation of Teachers.
Printre principalele motive se numără salariile care nu au ținut pasul cu inflația, problemele de comportament ale elevilor care s-au agravat în timpul pandemiei și lipsa de respect, în condițiile în care școlile au devenit cel mai recent câmp de luptă politică.
Un raport al Asociației Naționale pentru Educație a constatat că salariile inițiale au fost în medie de 41.770 de dolari pentru anul școlar 2020-21, o scădere de 4% față de anul precedent, atunci când a fost ajustată la inflație, și cea mai mică din cel puțin un deceniu, scrie Bloomberg.