Incepand din ianuarie 2007, companiile din Uniunea Europeana vor putea participa la achizitiile publice efectuate de institutiile de stat din Romania, prin adaptarea sistemului eLicitatie, administrat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), la legistlatia europeana in domeniu. Totodata, IGCTI va transmite catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunturile pentru achizitiile care depasesc 125.000 euro sau 420.000 euro, in functie de autoritatea co
Incepand din ianuarie 2007, companiile din Uniunea Europeana vor putea participa la achizitiile publice efectuate de institutiile de stat din Romania, prin adaptarea sistemului eLicitatie, administrat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), la legistlatia europeana in domeniu. Totodata, IGCTI va transmite catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunturile pentru achizitiile care depasesc 125.000 euro sau 420.000 euro, in functie de autoritatea contractanta, informeaza un comunicat al Inspectoratului.
“Sistemul a fost imbunatatit pentru a raspunde cerintelor noii legislatii din domeniul achizitiilor publice aparute in 2006, astfel incat sa permita inclusiv participarea companiilor din tarile Uniunii Europene”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.
Procedura de achizitie a institutiilor publice prin sistemul eLicitatie va fi electronica sau clasica, iar pentru inceput vor fi derulate doar proceduri de achizitie precum cererea de oferta cu pretul cel mai scazut si cumpararea directa, urmand ca pana la jumatatea anului sistemul sa suporte toate tipurile de achizitii publice.
Inscrierea in eLicitatie este gratuita, si IGCTI ofera gratuit in ianuarie companiilor ofertante inscrise cate 300 de participari la procedurile de achizitie, in sistem fiind inscrise peste 2000 de institutii publice si companii private. IGCTI a organizat anul trecut sesiuni de instruire pentru 550 de companii si institutii publice din toata tara, si va continua instruirea altor 300 de companii in luna ianuarie.
Proiectul pilot eLicitatie a fost lansat in martie 2002, iar anul trecut a fost utilizat de catre 1.000 institutii publice si peste 1.300 de companii private. In primele sase luni din 2006 prin eLicitatie s-au incheiat peste 175.000 licitatii electronice si au fost tranzactionate 143 categorii de produse, sistemul fiind adaptat la noua legistlatie in a doua jumatate a anului.
Sursa: Capital 03 Ianuarie 2007