Sebastian Burduja anunță că am evitat criza. Sistemul energetic, stabilizat în zilele de Paște

Sebastian Burduja a declarat că prima și a doua zi de Paște au fost cele mai solicitante pentru sistemul energetic național. Cu toate acestea, România a trecut cu bine peste acest test datorită planificării riguroase și mobilizării echipelor din domeniu.

„ENERGIA ROMÂNIEI DE PAŞTE: FĂRĂ PROBLEME. Dincolo de titlurile care au anunţat apocalipsa şi blackout-up de Paşte, realitatea este că oamenii care ţin lumina aprinsă în România sunt o mare familie de profesionişti. Iar eu sunt, fără îndoială, cel mai norocos ministru din Guvern că am onoarea să lucrez alături de aceşti oameni”, transmite luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Cele mai mari presiuni au fost în București, Craiova și Slatina, unde s-au înregistrat supratensiuni. Dispeceratele teritoriale și operatorii de distribuție au lucrat coordonat, astfel încât nu s-a produs nicio avarie.

„Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic naţional în această perioadă – prima şi a doua zi de Paşte. Pe scurt, totul a fost gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului – producţie vs. consum, cât şi al tensiunilor din reţele electrice de transport şi distribuţie”, adaugă Sebastian Burduja.

„Presiunea cea mai mare a fost în zonele Bucureşti, Craiova şi Slatina, unde ne-am confruntat cu supratensiuni. Dispeceratele teritoriale şi operatorii de distribuţie s-au coordonat bine şi nu a fost niciun incident”, precizează el.

Planurile de acțiune pentru această perioadă au fost pregătite cu trei săptămâni în avans, prin eforturile Dispecerului Energetic Național – Transelectrica. S-au simulat scenarii variate, inclusiv o posibilă reducere controlată cu 40% a producției de la Cernavodă – măsură care nu a fost necesară.

Pentru a gestiona supraproducția de energie, s-au oprit treptat termocentralele, hidrocentralele și s-au efectuat teste de capabilitate la centralele fotovoltaice și instalațiile de stocare. Sâmbătă seara, hidrocentralele produceau 2300 MW, iar duminică, doar 270 MW, pentru a preveni dezechilibrele în rețea.

Rolul crucial al stocării și al prosumatorilor

Burduja a subliniat importanța creșterii capacității de stocare. De la doar 15 MW la începutul anului, România a ajuns acum la 235 MW de capacitate instalată și 400 MWh capacitate de stocare. În intervalul critic 13:00–13:15, instalațiile de stocare au absorbit un record de 133 MW, contribuind decisiv la echilibrarea sistemului.

Producția de energie fotovoltaică a crescut cu 200–300 MW, iar prosumatorii au contribuit cu încă 250–300 MW, ajutând la menținerea stabilității.

„Astăzi, în orele cele mai critice (13-15) consumul s-a menţinut în jurul valorii de 2700 MW. Faţă de ieri, astăzi am avut export de energie, este vorba de câteva sute de MW, dar care au contat foarte mult în echilibrarea SEN. Comparativ cu ziua de ieri, producţia de energie electrică fotovoltaică în centrale a fost mai mare cu aproximativ 200 – 300 MW, respectiv o producţie la prosumatori, de asemenea, mai mare cu aproximativ 250 – 300 MW.

În intervalul 13:00 – 13:15, instalaţiile de stocare au jucat un rol foarte important şi au absorbit 133 MW, un nivel record până acum. Strategia noastră de a pune stocarea pe primul loc în ordinea de priorităţi a investiţiilor începe să dea rezultate. Am început anul 2024 cu 15 MW instalaţi în stocare şi azi avem 235 MW, cu o capacitate de stocare de energie de 400MWh. Şi accelerăm la turaţie maximă cu toate celelalte proiecte de stocare aflate în desfăşurare”, mai arată Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Dreamstime

Un viitor energetic sigur prin investiții

Ministrul Energiei a lăudat mobilizarea întregului sector energetic și a subliniat că nu a existat nicio clipă un risc real de blackout. El a mulțumit tuturor celor care au lucrat în perioada sărbătorilor și a reiterat importanța investițiilor în rețele, stocare și producție.

Sebastian Burduja își exprimă încrederea că, până în 2028, prin proiectele derulate prin PNRR și Fondul pentru Modernizare, România va avea un sistem energetic mai rezilient, mai flexibil și mai competitiv.

„Ca o concluzie a acestor două zile: avem oameni dedicaţi şi pregătiţi, adevăraţi profesionişti, în faţa cărora mă înclin şi le mulţumesc încă o dată, avem un mix energetic echilibrat şi flexibil, dar care are nevoie de o continuare accelerată a investiţiilor. Am încredere că în 2028, prin proiectele deja începute din PNRR şi Fondul pentru Modernizare, energia României va fi mult mai multă, mai rezilientă şi mai competitivă, cu noile capacităţi de producţie, investiţiile în reţele şi extinderea capacităţilor de stocare. Hristos a Înviat!”, mai arată ministrul.