Scenariul nu este unul benefic economiei românești, deoarece, în aceste condiții, ca urmare a importului, prețul energiei ar putea crește facturile românilor. Între timp, șefii complexului Oltenia au cerut ajutorul judecătorilor pentru a opri greva.

Livrările de cărbune către termocentrala Turceni s-au sistat, iar un grup al structurii energetice este oprit din lipsa materiei prime. Totodată, termocentralele de la Craiova II și Ișalnița funcționează la capacitate redusă, din cauza lipsei lignitului. Minerii nu se dau bătuți și continuă protestul. Câțiva energeticieni au apelat la greva foamei în semn de solidaritate cu minerii și cer ca salariile să li se mărească.

Judecătorii din Tg-Jiu vor decide dacă greva este legală sau nu, și pentru că pagubele sunt uriașe în fiecare zi, șefii complexului se gândesc să ceară daune protestatarilor. 8000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia sunt de cinci zile în grevă nemulțumiți de salarii si conditiile de lucru.

Stocul de cărbune din Complex este suficient pentru cel mult o săptămână. Pentru a compensa ieşirea din sistemul energetic național a celui mai mare furnizor de energie electrică, pe timp de iarnă, România ar trebui să recurgă la importuri, iar asta înseamnă scumpiri pentru consumatorul final, spun experţii.

Minerii Complexului Energetic Oltenia au refuzat să intre în subteran vineri, săptămâna trecută, nemulţumiţi de salarii. Au solicitat o creştere cu 45 la sută şi vouchere de vacanţă. Oferta conducerii a venit luni, după o rundă de negocieri la Ministerul Energiei.

”Am discutat pentru a putea oferi 12%. A fost doar pentru personalul muncitor.”, a declarat Sorin Boza, directorul CEO Oltenia, potrivit stirileprotv.ro.

Voucherele vor fi date de la 1 mai. Oferta a fost primită cu huiduieli de mineri, spre nemulţumirea autorităţilor.

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Acțiunea este ilegală, provoacă greutăți. Consumăm resursele alocate pentru situații deosebite, le consumam acum. Dacă este pus în pericol sistemul naţional de energie, vom acționa ca atare.”

 

Nemulțumiți de oferta primită, minerii au anunţat că vor continua protestul. Stocurile Complexului sunt suficiente pentru cel mult o săptămână. După asta, producţia de energie electrică a celui mai mare furnizor din România pe timp de iarnă, care asigură 22 la sută din necesar, va fi sistată, lucru care va afecta acest sistemul energetic național.

Soluţia va fi importul, spun experţi în energie, dar asta înseamnă cheltuieli în plus pentru români.

Ionu Purica, expert în energie: ”Oricine are energia asta bineînţeles că va încerca să o vândă cât mai scump. Creşterea de preţuri pe scenariul doi se va transfera pe consumatorul final. Aşa face orice vânzător în piaţa liberă.”

Din cauza debitelor mici de pe râuri, România nu se poate baza pe Hidroelectrica. Nici centrala de la Cernavodă sau cele pe gaz şi păcură nu pot creşte producţia.

Ne putem baza parţial pe energia eoliană, însă trebuie să avem în permanenţă vânt. Dacă această grevă spontană nu va înceta, am putea importa energie electrică din Cehia, Slovacia sau Ungaria.