Într-o piață în care companiile depun eforturi pentru a-și dinamiza activitatea, mulți caută acea soluție care să contribuie substanțial la îndeplinirea obiectivelor de creștere. Unii și-au restructurat companiile, alții și-au făcut intrarea pe mai multe piețe, unii au preferat să aștepte redresarea economică, în timp ce alții au ales să transforme criza financiară în oportunitate. Adoptând fiecare propria strategie, unele afaceri au reușit doar să supraviețuiască, altele, însă, s-au dezvoltat. Nu există un secret universal valabil pentru succes, însă cei dispuși să investească în propriul
business, sunt și cei care obțin rezultate. Un instrument care și-a demonstrat în timp eficiența este sistemul de planificare a resurselor ERP (Enterprise Resource Planning), care ajută companiile să își centralizeze datele pe o singură platformă, permițând o mai bună gestionare a activității zilnice. Soluțiile ERP au capacitatea de a schimba viziunea managerilor și pot evidenția indicatorii de performanță, în așa fel încât să permită evaluarea stadiului proiectelor și obiectivelor avute în plan. Numeroși manageri, însă, nu folosesc soluțiile ERP, pentru că nu cunosc suficiente amănunte despre utilitatea și opțiunile lor de găzduire, dar nici nu știu că un singur program poate integra informațiile din toate departamentele unei companii. Soluțiile ERP permit schimbul de informații între departamente și simplificarea proceselor operaționale și decizionale. Managerii pot genera diverse rapoarte privind performanța, eficiența și productivitatea companiei, pot comasa informațiile financiare, simplifica logistica și producția. Prin opțiunea de găzduire on-premise, soluția ERP este instalată la sediul clientului, pe propriile lui servere. Prin această opțiune, clienții pot folosi echipamentele existente, elimina dependența de internet și beneficia de securitate sporită. Totuși, implementarea poate fi afectată de indisponibilitatea resurselor hardware necesare, costurile suplimentare cu serverele și infrastructura. În plus, companiile au nevoie de asistență pentru instalarea sistemului și este nevoie de o echipă dedicată de IT la fața locului.
SaaS (Software as a Service – software ca și serviciu) este un model de licențiere și livrare de software, găzduit în Cloud și externalizat către furnizor. Din ce în ce mai multe companii fac tranziția către sisteme Cloud, întrucât sunt foarte eficiente, nu implică mentenanță pentru echipamente hardware și nici costuri de administrare. Clienții pot evita investițiile semnificative, datele sunt arhivate mereu, iar implementarea este mai ușoară. Alegerea acestei opțiuni poate genera un avantaj competitiv important pentru companie. Sistemele ERP se dovedesc un instrument foarte util și din ce în ce mai indispensabil. Prin urmare, alegerea furnizorului, a soluției și a celei mai bune opțiuni de găzduire sunt esențiale pentru ca o companie să poată beneficia de toate avantajele soluțiilor ERP.
Liviu Buligan,
Executive Manager SoftOne România