45% dintre români sunt mulțumiți de sistemul de Garanție – Returnare

Sistemul de Garanție – Returnare în România: conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, aproximativ 70% dintre români declară că returnează toate ambalajele marcate cu simbolul SGR, în timp ce 19% returnează doar parțial aceste ambalaje. Potrivit studiului, 39% dintre români au adoptat acest comportament pentru a evita pierderea banilor plătiți pentru sistemul Garanție-Returnare.

Studiul arată că doar 45% dintre români se declară mulțumiți de modul în care funcționează Sistemul de Garanție-Returnare. Principala soluție propusă pentru îmbunătățirea acestuia este considerată creșterea numărului de puncte de returnare (55%).

sistemul garantie-returnare, sgr
Sistemul garantie-returnare, sgr

„Doar 45% dintre români sunt multumiţi de modul de funcţionare a Sistemului de Garanţie-Returnare, principala soluţie pentru îmbunătăţirea acestuia fiind considerată creşterea numărului de puncte de returnare (55%)”, arată studiul.

Cercetarea Reveal Marketing Research a investigat atitudinile și comportamentele românilor în legătură cu Sistemul de Garanție-Returnare a ambalajelor băuturilor îmbuteliate, care a devenit operațional începând cu sfârșitul anului trecut, respectiv 30 noiembrie 2023.

Studiul a analizat, de asemenea, modul în care intențiile exprimate de români înainte de implementarea sistemului (noiembrie 2023) se reflectă în comportamentele lor actuale.

Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, aproximativ 70% dintre români declară că returnează toate ambalajele marcate cu simbolul SGR la punctele de colectare.

În noiembrie 2023, 36% dintre români intenționau să returneze parțial ambalajele, iar în prezent 19% adoptă acest comportament ocazional.

„În funcţie de caracteristicile demografice, reprezentanţii Generaţiei Z, cu vârste cuprinse între 18-24 de ani, sunt cei care returnează într-o proporţie semnificativ mai mică ambalajele marcate cu SGR de fiecare dată (59% vs. 70% total eşantion).

Mai mult decât atât, locuitorii din mediul urban se diferenţiază faţă de cei din mediul rural ca returnând toate ambalajele marcate cu SGR într-o proporţie semnificativ mai mare (75% mediul urban vs. 63% mediul rural). Această diferenţă poate fi atribuită numărului redus sau chiar absenţei punctelor de returnare în mediul rural”, relevă cercetarea.

Studiul arată că 2 din 5 români returnează ambalajele cu simbolul SGR pentru a recupera banii plătiți pe garanție.

Tinerii cu vârsta între 25 și 34 de ani se remarcă prin faptul că acordă o importanță semnificativ mai mare recuperării garanției la achiziție (44% față de 39% în totalul eșantionului).

Ambalajele de plastic sunt cele mai reciclate

Rezultatele studiului Reveal Marketing Research arată că românii returnează în cea mai mare măsură ambalajele de plastic cu garanție (84%), urmate de cele din sticlă (56%) și de cele din metal (55%).

În ceea ce privește diferențele de gen, bărbații sunt mai predispuși să returneze ambalaje din metal (62% bărbați față de 50% femei) și din sticlă (61% bărbați față de 53% femei).

În opinia românilor, principalele sugestii pentru îmbunătățirea Sistemului de Garanție-Returnare includ creșterea numărului de puncte de colectare (55%) și campaniile de informare și educare (24%).

În noiembrie anul trecut, 44% dintre români nu anticipau modificări în comportamentul lor de cumpărare și consum al băuturilor îmbuteliate odată cu introducerea Sistemului de Garanție-Returnare. În prezent, acest procent a crescut la 59%, suggerând o adaptare mai bună decât era anticipat la noul sistem de gestionare a deșeurilor.

În același timp, aproximativ o treime dintre români (34%) observă schimbări în felul în care achiziționează băuturi îmbuteliate sub noua legislație.

Astfel, 15% preferă ambalaje mai mari pentru a plăti mai puține ori garanția, în timp ce 10% cumpără mai rar, iar 9% optează pentru produse mai accesibile ca preț.