Anul 2011 a adus schimbări majore în piața de sănătate privată: au fost investite milioane de euro în spitale și aparatură performantă și au apărut noi jucători. Care sunt așteptările pentru anul acesta? Dacă investițiile cu siguranță vor continua, principalii jucători din piață sunt rezervați când vorbesc de noua Lege a sănătății care, susțin ei, va avea un impact puternic asupra întregii piețe medicale din România, dar mai ales asupra sistemului de stat, „pentru că este 100% dependent“.
Acum, susține Fady Chreih, director executiv al rețelei private Regina Maria, nu se poate spune cu exactitate cum vor fi afectați jucătorii din privat: pozitiv sau negativ? Mai mult, nimeni nu poate să prevadă cum se vor implementa multe dintre ideile ce se regăsesc în drafturile care circulă în prezent.
„Istoric, putem caracteriza sistemul de stat din România ca fiind subfinanțat și cu o infrastructură a cărei degradare fizică și morală este evidentă în multe cazuri. Schimbările la care vom asista ar putea să aducă un câștig pentru pacientul român. Poate că un management privat va rezolva, cel puțin parțial, această problemă“, detaliază Fady Chreih.
Piața privată se dezvoltă puternic
La fel de rezervat este și Mihai Marcu, președinte CA MedLife. „Nu știu dacă va fi dusă până la capăt. Dacă ne gândim că la această nouă lege ar mai fi, după aprobare, de aprobat câteva sute de mii de pagini de norme metodologice, criterii de eligibilitate, dacă luăm în calcul și faptul că mai avem de trecut, până la aplicare, de încă o serie de alegeri, credem că este prematur să ne pregătim în mod special pentru ea“, subliniază el.
Însă, indiferent de turnura pe care o va lua cadrul legislativ, un lucru este sigur: piața privată se va dezvolta puternic în următorii ani, rolul crizei fiind acela „de a-i separa pe cei puternici de cei slabi, care își scot acum afacerile la vânzare“, spune și Cătălin Stănescu, directorul clinicii NEI Medica. Potrivit lui, printre obstacolele din calea dezvoltării unei piețe private se află legislația schimbătoare, plafonul insuficient al caselor de sănătate care acoperă numai o infimă parte din serviciile pe care sistemul privat le poate efectua, dar și prețurile foarte mari ale aparaturii de diagnostic și tratament practicate în piața locală.
Până una alta, este clar că asigurările private de sănătate reprezintă schimbarea majoră, care practic va scinda piața de prestatori de servicii medicale începând cu 2012. „Sistemul medical de stat este pregătit pentru pasul următor și anume: participațiunea public-privat, cu speranța că cei care vor participa la acest demers – mă refer la partea privată, vor urmări, în afară de profit propriu, și punerea pe niște baze sănătoase a serviciilor medicale din România“, mai spune Stănescu.
În opinia lui, „nu este bine“ să se treacă la un sistem exclusiv privat cum este în Statele Unite, cu toate problemele care sunt acolo. Ideal ar fi să existe un pachet de bază pentru servicii medicale decontate de stat și deservite de un sistem public de sănătate, „iar pacienții care caută servicii de top să se adreseze sistemului privat“.
Continuă investițiile și în 2012
Unde va ajunge piața influențată de legi rămâne de văzut. Cert este că operatorii privați nu renunță la investiții. Au un buget sigur pentru extindere și consolidare. „Nu excludem posibilitatea unor investiții în cazul în care vom avea proiecte interesante, și aici luăm în calcul și achizițiile. Există intenția de a investi în continuare în ambulatorii și laboratoare, în orașele cu peste 250.000 de locuitori“, subliniază Mihai Marcu (MedLife).
În context, consolidarea afacerilor celor cinci spitale noi și ale clinicilor MedLife, dar și ale farmaciilor deschise în 2011, reprezintă prioritatea anului pentru Marcu.
Consolidarea și expasiunea sunt luate în calcul și de Fady Chreih (Regina Maria) atât la nivelul Capitalei, cât și național, dar și de Stănescu de la NEI Medica. „În 2012, investim 5 milioane de euro într-o clinică nouă din Capitală și alte 5 milioane pentru înființarea a trei puncte de lucru în vestul țării și a cinci laboratoare noi de analize medicale“, dă Stănescu un amănunt legat de planurile pentru anul acesta.
Ce se va concretiza și ce nu, vom ști, bineînțeles, la final de an. Până atunci, MedLife, Regina Maria, Medicover sau Sanador vor face mișcări absolut normale pentru menținerea cotei de piață.
1 mld. euro, pragul care ar putea fi atins de serviciile medicale private în următorii doi ani
Noua Lege a sănătății, despre care nu se știe foarte clar când va fi adoptată, a intrat în dezbatere în luna noiembrie a anului trecut și conține o serie de noutăti. Una dintre ele se referă la faptul că, din 2012, fiecare cetăţean va putea să opteze pentru o casă privată de sănătate, care să îl reprezinte în relaţia cu spitalele și care va fi obligată să deconteze toate urgenţele şi serviciile, acoperite de stat în baza contribuţiei lunare. Tot de la începutul acestui an, este introdusă și coplata, în baza unui plafon maxim de 600 lei, pentru unele servicii medicale.