Sistemul public de pensii este în mare pericol, îl pândește falimentul. Este anunțul dinamită pentru toți pensionarii făcut de către specialiști. Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, a comentat pe pagina sa de Facebook inițiativa legislativă depusa de un grup de senatori PSD. Acesta ridică o serie de întrebări printre care și adevărata situație a sistemului public de pensii.
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Lucian Croitoru, a comentat pe pagina sa de Facebook decizia unui grup de senatori PSD de a depune la Senat o inițiativă legislativă care-i obligă pe copiii majori să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie.
Lucian Croitoru consideră ca aceasta inițiativă înseamnă, printre aletele, o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale aşa cum doreşte, iar autorii ”consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria”.
”Iniţiativa vine de la politicieni social democraţi. Ce înseamnă asta în esenţă? În primul rând, înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru, acest din urmă aspect intrând în contradicţie cu esenţa doctrinei social democrate a partidului din care iniţiatorii fac parte”, a scris Croitoru.
”În al doilea rând, înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale aşa cum doreşte: nu poţi obliga un tânăr să plătească pensie părinţilor, bunicilor şi străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care şi-l asumă statul”, mai scrie consilierul.
De asemenea Croitoru își pune și câteva intrebări legate de situația în care se află cu adevărat sistemului public de pensii dar și despre această necesitate de a legifera datoria morală a tinerilor.
”Am, în consecinţă, trei întrebări. Este sistemul public de pensii sau de asistenţă socială în faliment? Cred iniţiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit şi trebuie îngrădit? Cred iniţiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali şi-şi părăsesc părinţii la greu? Dacă răspunsul la această din urmă întrebare este pozitiv, sunt aşa de numeroase cazurile încât depăşesc resursele financiare ale sistemului public de pensii şi de asistenţă socială?”, încheie Lucian Croitoru.