Sistemul sanitar din Bulgaria, aproape de colaps! Autoritățile vor să-și trimită pacienții COVID în străinătate

În acest context, Stoicio Katsarov, ministrul bulgar al Sănătății, a spus că vor fi „probleme uriaşe” în cazul în care curba contaminărilor cu COVID-19 nu scade în următoarele 10-15 zile, conform afp.com

„Capacitatea noastră în ceea ce priveşte personalul şi ventilatoarele este aproape epuizată, va trebui să căutăm ajutor în străinătate. Se poartă discuţii cu UE pentru a transfera pacienţi în alte ţări, dacă se va ajunge acolo”, a spus el la postul de televiziune Nova TV, punctând nu este exclus un nou lockdown.

În ciuda introducerii necesităţii prezentării certificatului de vaccinare în restaurante şi centre comerciale, experţii estimează că valul actual ar putea provoca între 5.000 şi 9.000 de infectări zilnice în următoarele două săptămâni, într-o ţară cu o populaţie de 6, 9 milioane de locuitori.

Bulgaria şi România au cele mai scăzute rate de vaccinare din UE

Amintim că Bulgaria şi România au cele mai scăzute rate de vaccinare anti-COVID din Uniunea Europeană, din cauza neîncrederii populaţiei în autorităţi, notează sursa menționată. Doar 24% din bulgari şi 33% din români s-au vaccinat cu schema completă.

Centrele de vaccinare din Bulgaria au raportat o creştere a numărului de persoane care au venit să se vaccineze după anunţarea, joi, a introducerii certificatului verde. Astfel, de trei ori mai multe persoane s-au vaccinat vineri faţă de săptămâna precedentă.

Se cere carantină în toată România

Medicul epidemiolog, Octovian Jurma, face un apel de urgență către autoritățile din România și cere lockdown naţional și declararea stării de urgență. El consideră că numai în acest fel criza sanitară actuală ar putea fi depășită.

„Nu doar un lockdown ar fi necesar, ci și declararea stării de urgență. Din păcate, numărul de decese va continua să crească”, a declarat medicul epidemiolog la Antena 3.

Octavian Jurma este complet nemulțumit de situația cu care se confruntă cadrele medicale din țară și consideră că vina aparține autorităților care au refuzat carantina zonală în județele cu rată mare de infectare.

„Am ajuns mai rău ca Lombardia, pentru că am refuzat carantina de 30 de zile”, a comentat Octavian Jurma.

Acesta a adăugat că „România se află într-o stare declarată de criză incredibilă, nu s-a mai văzut aşa ceva. Vedem mereu aceste anunţuri, dar încă nu a fost declarată urgenţa. Trimitem bolnavi afară din ţară, suntem disperaţi să ne vină medicamente, vine Organizaţia Mondială a Sănătăţii să vadă ce se întâmplă în România şi noi nu suntem încă declaraţi în stare de urgenţă. Pentru noi, pandemia încă nu este o urgenţă declarată şi asumată, din punct de vedere politic.”