Tunisia este foarte grav lovită de COVID-19 în aceste zile, înregistrându-se chiar cele mai ridicate bilanţuri de la debutul pandemiei. Ministerul Sănătăţii îşi recunoaşte nepuţinţa în aceste clipe: Suntem în colaps!
Sistem sanitar îngenuncheat de către COVID-19! Este cazul Tunisiei, al cărei sistem sanitar se află în colaps.
Record de infectări şi decese, înregistrat miercuri în Tunisia
Anunţul a fost făcut chiar de către Ministerul Sănătăţii din ţara nord-africană: secţiile de Terapie Intensivă sunt pline, iar medicii sunt copleşiţi de creşterea extrem de rapidă a infectărilor şi a deceselor.
Miercuri, 7 iulie, în Tunisia s-a înregistrat un record negru, cel mai mare număr de infectări şi decese de la debutul pandemiei – aproximativ 10.000 de cazuri noi şi 134 de morţi într-o singură zi, transmite agenţia Reuters.
“Suntem într-o situaţie catastrofală”
“Suntem într-o situaţie catastrofală (…), sistemul sanitar este în colaps, cu greu mai găsim un pat liber în spitale. Ne luptăm să oferim oxigen (…) Medicii sunt mai obosiţi ca niciodată”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii de la Tunis.
Aceasta şi-a îndemnat concetăţenii să se unească în efortul de combatere a pandemiei, argumentând că “nava se scufundă”.
Tunisia a impus restricţii de deplasare începând de săptămâna trecută, în anumite oraşe din ţară, însă Guvernul nu a dorit să impună un lockdown la nivelul întregii ţări, din cauza crizei economice.
Tunisia, ţară cu o populaţie de circa 11,7 milioane de locuitori, a înregistrat de la începutul pandemiei circa 465.000 de cazuri de COVID-19 şi 15.700 de decese asociate acestei boli.
Valul 3 al pandemiei, cel mai grav de până acum în Africa, estima OMS în urmă cu două săptămâni
Spre finalul lunii iunie, OMS trăgea un semnal de alarmă cu privire la valul 3 al pandemiei de pe continentul african. Acesta avansează deja mult mai repede decât cel precedent şi ar putea deveni cel mai grav din Africa, spune directoarea regională a OMS, dr. Matshidiso Moeti.
Doar puţin peste 1% din populaţia acestui continent era până în acel moment complet vaccinată împotriva noului coronavirus, transmitea OMS. Şi nu este vorba doar despre lipsa dozelor de vaccin. În multe ţări africane, populaţia are un sentiment puternic de neîncredere faţă de vaccinare.
“Al treilea val ia viteză, se propagă mai rapid, loveşte mai puternic. (…) Cu o creştere rapidă a numărului de cazuri şi de raporturi din ce în ce mai multe de boli grave, cel mai recent val ameninţă să fie cel mai grav din Africa”, era mesajul transmis de dr. Matshidiso Moeti, directoarea regională a OMS pentru Africa.
Aceasta a cerut “o solidaritate internaţională” pentru a se putea lupta eficient împotriva pandemiei în Africa: “Lipsa de vaccinuri prelungeşte deja durerea din cauza Covid-19 în Africa.”
Sursa foto: Pixabay