Sistemul sanitar mai scapa de datorii

O hotarare aprobata astazi in sedinta de Guvern stabileste ca in cursul lunii septembrie , Ministerul Sanatatii va plati producatorilor si distribuitorilor de medicamente suma de 150.000 mii lei Ron (1500 de milarde lei vechi). Suma reprezinta 20% din totalul datoriilor acumulate pentru medicamentele eliberate in anul 2004 in tratamentul ambulatoriu si in spital. Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, totalul datoriilor din sistemul sanitar este in present in jur de 10 mii de

O hotarare aprobata astazi in sedinta de Guvern stabileste ca in cursul lunii septembrie , Ministerul Sanatatii va plati producatorilor si distribuitorilor de medicamente suma de 150.000 mii lei Ron (1500 de milarde lei vechi).


Suma reprezinta 20% din totalul datoriilor acumulate pentru medicamentele eliberate in anul 2004 in tratamentul ambulatoriu si in spital.
Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, totalul datoriilor din sistemul sanitar este in present in jur de 10 mii de miliarde de Lei.


Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor sunt in cautarea unor solutii de achitare pana la sfarsitul anului curent a datoriilor acumulate in sistem si pentru incheierea anului fara alte datorii.



Potrivit actului normativ, producatorilor si distribuitorilor de medicamente li se va plati aceasta suma doar daca acestia accepta sa suporte o reducere de 6,5 la suta din partea lor de arierate nedecontate. Sumele se vor aloca prin incheierea de acte aditionale la contractele deja existente.
Intelegerea a fost incheiata intre Ministerul Sanatatii si producatorii si distribuitorii de medicamente prin Memorandumul semnat in luna iunie a acestui an.


In document se mentiona pe de o parte, scaderea preturilor la medicamente cu 6% iar pe de alta parte data de 31 iulie 2005 ca data de inceput a achitarii datoriilor aferente anilor 2004-2005.
Data limita de achitare integrala a datoriilor, prevazuta in Memorandum este sfarsitul lui ianuarie 2006.



Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ, in termen de 10 zile, spitalele au oligatia sa prezinte caselor de asigurari de sanatate situatia pe furnizorii de medicamente in limita sumelor acceptate la plata pentru serviciile efectuate si validate.



Pe de alta parte, casele de asigurari de sanatate, in termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, vor prezenta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sumele aferente medicamentelor eliberate in tratamentul ambulatoriu si in spital confirmate la plata si defalcate pe fiecare furnizor de medicamente care a acceptat reducerea cu 6,5% din datorii.
CNAS are rolul de a supraveghea derularea tuturor operatiunilor de stingere a obligatiilor ramase neachitate pana la sfarsitul anului trecut.





Sursa: Capital, 1 septembrie 2005