În forma sa iniţială, intactă, site-ul de prezentare a României (www.romania.gov.ro) nu a putut fi vizionat decât 24 de ore. Probabil ca urmare a semnalelor din articolul capital.ro precum şi a observaţiilor suplimentare făcute de cititori, autorităţile au făcut câteva modificări.
În prezent, avem de-a face cu un fel de versiune 1.01 a site-ului. Nu este vorba despre o modificare structurală ca să o etichetăm 2.0, nu este vorba despre adăugiri consistente de conţinut ca să spunem 1.1. Funcţionari ai statului care nu se gândesc la computer ca la o maşină de bătut cu ecran au rectificat hibele sesizate în primul material.
Schimbări ici-colo
Modificările apar încă de la prima pagină, unde s-a renunţat la harta care arata o Uniune Europeană fantastică, cu ţări lipsă şi teritorii în plus. De asemenea, pentru a răspunde în avans altor critici ale unor cetăţeni plătitori de taxe şi impozite supăraţi pe bataia de joc pe care statul a făcut-o cu banii lor prin lansarea unui site de mâna a treia, pe prima pagină figurează acum menţiunea: „Informaţiile conţinute în portal sunt înscrise numai pentru a demonstra funcţionalitatea acestuia”. După cum a semnalat cititorul Tiberiu în partea întâi a materialului, alternanţa bucăţilor de text cu diacritice şi apoi a textelor fără diacritice este deranjantă. Oamenii plătiţi din bani publici pentru a se ocupa de acest site au luat probabil act de observaţia cititorului nostru şi au optat pentru un text explicativ cu diacritice.
Harta prezentată pe homepage este corectă teritorial. Uniunea Europeană este reprezentată cu albastru, ţările candidate cu albastru-deschis, iar statele din afara UE cu alb. De data aceasta Cipru şi Malta sunt membre UE, ţările EFTA şi CEFTA nu mai sunt incluse automat în Uniune, enclava Kaliningrad rămâne a Rusiei, iar Serbia este întreagă, în conformitate cu poziţia oficială a statului român (cu referire nu numai la Kosovo, dar şi la Voievodina). Singurul defect este faptul că şi această hartă a fost copiată de pe un site străin, nefiind în limba română.
La rubrica „Despre România” s-a renunţat la harta copiată de pe pagina României din Wikipedia şi s-a pus o altă hartă.
De la rubrica „e-Sănătate”, în care se laudă sistemul sanitar din România s-a scos imaginea unui spital din SUA, lucru pe care l-au semnalat cititorii noştri Cristi, Rasvan, gigi chioru şi Sergiu (menţionaţi în ordine cronologică).
Site-ul rămâne plin de lacune şi informaţii inutile. Tot nu există link spre Mersul Trenurilor la e-Transport, nu se specifică la e-Turism nicio staţiune de pe malul mării, montană, balneo-climaterică, iar la e-Biserică rămân menţionate tot şase culte creştine.
Din cultele legale nu se specifică niciunul necreştin. Una dintre gafele site-ului de la acest capitol este faptul că a fost menţionată la Biserica Lutherană doar confesiunea prezbiteriană (lutheranii maghiari), în timp ce confesiunea augustană (lutheranii germani), filonul principal al acestui cult care a iniţiat Reforma nefiind menţionat.
Aspecte pozitive
Totuşi, putem semnala câteva elemente pozitive. Faptul că au fost efectuate modificări denotă faptul că nu este totul pierdut şi că aparatul de stat nu este format numai din dinozauri conectaţi pe viaţă la maşina de bătut şi la ora fixă de plecare acasă.
Faptul că modificările au apărut a doua zi este o dovadă că există funcţionari care trăiesc în secolul 21 şi au înţeles că internetul este un mediu de comunicare esenţial acestor timpuri, de anvergură globală şi în care rapiditatea nu este un avantaj, ci o cerinţă de bază.
Nu în ultimul rând, recunoaşterea faptului că site-ul nu este decât un demo şi nu trebuie luat în seamă, mai exact însuşirea unei greşeli, este un pas înainte faţă de aroganţă funcţionarilor din trecut sau cea a funcţionarilor de la ghişeu din ultimele 30 de minute de program.
Cu toate acestea, nu se menţionează când se va depăşi stadiul de „beta” al site-ului (în speranţa că nu vorbim limbi străine pentru funcţionarii români). Nu ştim dacă va avea o variantă măcar în limba engleză şi nici câţi bani s-au cheltuit pe aceste mici modificări, sau câţi bani va mai mânca acest site pe viitor, pentru modificare, întreţinere, actualizare şi securizare. De altfel, ne întrebăm dacă la data la care va fi măcar în stadiu de „RTM” va mai avea parte de încă o lansare pompoasă cu oficialităţi ale statului care să vorbească generalităţi fără să cunoască exact ce hal de site au girat şi cu diverşi oficiali ai unor companii aduşi doar ca aplaudaci.
O contribuţie importantă la atragerea atenţiei au avut şi cititorii noştri care au urmat exemplul lui Dan, de a scrie Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pe adresele de mail office@mcti.ro şi media@mcti.ro.
DETALII
Citeşte şi partea întâi, precum şi partea a doua a materialului.