Site-ul Ministerului Dezvoltării a fost spart de hackeri. Atacatorii au transmis și un mesaj și au anunțat că sunt susținătorii fraților Tate și cer ca aceștia să fie lăsați în pace. Mai mult, atacatorii cibernetici au lansat un avertismentul: toți parlamentarii care sunt corupți vor fi demascați.
Hackerii nu stau liniștiți nici în ziua de Paște. Site-ul Ministerului Dezvoltării a fost spart de hackeri luni, iar pagina nu poate fi accesată.
Un atac cibernetic de tip DDOS (distributed denial of service), care blochează accesul la site-uri, a avut loc duminică dimineață, în prima zi de Paște, asupra site-ului Ministerului Dezvoltării.
Mesajul transmis de atacatori este unul împotriva corupției din țara noastră, care spun ei afectează dezvoltarea socială și economică a României.
Infractorii virtuali anunță prin așa-numita „Operaţiunea România” că în curând, parlamentarii care au încălcat legea vor fi demascați și trași la răspundere pentru faptele lor.
Îndemn la clonare de carduri, dar şi mesaj de susţinere a fraţilor Tate
„Din păcate, corupţia este încă o problemă majoră în ţara noastră şi afectează negativ dezvoltarea socială şi economică. Cu toate acestea, sunt convins că putem schimba această situaţie prin angajamentul nostru ferm împotriva corupţiei şi prin faptul că ne unim forţele pentru a lupta împotriva acesteia.
În acest sens, trebuie să fim foarte atenţi şi să nu acceptăm niciodată acţiunile corupte ale celor care se află la Putere. În curând, toţi parlamentarii României vor fi demascaţi pentru acţiunile lor corupţie şi vor fi traşi la răspundere pentru faptele lor”, este o parte din anunţul hackerilor.
Totodată, postarea atacatorilor cuprinde și îndemnuri la clonarea de carduri sau de accesarea ilegală a conturilor de pe rețelele de socializare. Hackerii au și un mesaj de susţinere a fraţilor Tate, despre care spun că sunt nevinovați. Andrew şi Tristan Tate sunt cercetaţi pentru trafic de persoane şi se află în arest la domiciliu.
Luni, la orele prânzului, site-ul era în continuare inaccesibil.
„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei lucrează la soluţionarea problemelor tehnice apărute şi colaborează cu autorităţile statului responsabile cu securitatea cibernetică pentru investigarea cauzelor incidentului.
Datorită intervenţiei prompte a personalului de specialitate din cadrul ministerului, nicio informaţie publicată pe site-ul www.mdlpa.ro nu a fost depreciată sau pierdută.
Prioritatea ministerului este soluţionarea cu succes şi cât mai rapidă a incidentului, pentru a ne asigura că site-ul nu mai prezintă riscuri de securitate cibernetică şi că utilizatorii acestuia îl pot folosi din nou fără riscuri”, a transmis luni, 17 aprilie, Ministerul Dezvoltării.
Și hackerii din Ucraina au pornit la atac
Hackeri ucraineni au anunțat, cu câteva zile în urmă, că au spart e-mailurile unui important spion militar rus căutat de Biroul Federal de Investigații pentru că a spart e-mailul lui Hillary Clinton, dar și a altor democrați de rang înalt din SUA înainte de alegerea lui Donald Trump la președinție în 2016.
Într-un mesaj postat pe Telegram, un grup care se numește Cyber Resistance a declarat că a furat corespondență de la Locotenent-colonelul Serghei Morgachev, care a fost acuzat în 2018 că a ajutat la organizarea spargerii e-mailurilor de la Comitetul Național Democrat (DNC) și campania lui Clinton.
Reuters nu a putut imediat să coroboreze pe deplin afirmația, dar unele dintre presupusele informații personale ale lui Morgachev – pe care hackerii le-au împărtășit publicației ucrainene InformNapalm – se aliniază cu datele scurse anterior și păstrate de platforma de cercetare în domeniul securității cibernetice Constella Intelligence.
Stefan Soesanto, un cercetător la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, care a studiat grupurile de hackeri ucraineni, a declarat că scurgerea „pare destul de credibilă”, menționând că InformNapalm are o istorie de verificare încrucișată a datelor pe care le-a primit de la hackeri.