De obicei, site-urile Internet ale companiilor au ca scop principal prezentarea detaliata a companiei respective si a produselor sau serviciilor pe care le ofera clientilor. in cazul bancilor, data fiind complexitatea serviciilor, exista citeva reguli pe care site-urile acestora trebuie sa le respecte. Informatia trebuie sa fie clara si completa si, mai ales, clientii nu trebuie sa fie dezinformati prin omisiunea unor costuri adiacente operatiunilor prezentate. Accesul la pagini sa se faca usor, gasirea informatiei dorite sa fie facila, iar paginile sa se icarce foarte rapid. Fiind vorba de un domeniu serios si mai putin spectaculos, designul si prezentarea grafica pot fi neglijate i favoarea rigurozitatii informatiilor si rapiditatii accesului la ele.
Un exemplu foarte bun i acest sens este noul site al Bancii Comerciale Romine, inaugurat i urma cu citeva saptamini. Site-ul se icarca repede, iar trecerea de la o pagina la alta este rapida. Dintr-o pagina se pot accesa circa 19 alte pagini, calea spre o anumita pagina fiind foarte scurta, (maximum trei click-uri de la pagina principala). De pe pagina principala puteti alege trei subcapitole: persoane fizice, persoane juridice si piata de capital. La pagina de „persoane fizice”, oferta de informatii este foarte bogata. Se pot obtine date despre depozite, carduri, credite i lei sau valuta, cecuri, dobinzi si servicii. Dobinzile sunt prezentate tabelar, i functie de tipul depozitelor si perioada de constituire. La depozite, sunt prezentate modurile de obtinere, costurile, precum si o adresa de e-mail pentru feed-back din partea clientilor. La credite se pot gasi pe site toate conditiile si actele necesare unui dosar de creditare. Pentru persoanele juridice, pe site se gasesc informatii referitoare la finantari, servicii de E-banking, carduri, depozite si dobinzi. De pe site pot fi citite zilnic cursurile de schimb valutar practicate de BCR.
Site-ul www.brd.ro, apartinind Bancii Romine pentru Dezvoltare, se prezinta i aceleasi culori alb-albastru, itilnite la majoritatea bancilor. Designul este mai atractiv si mai placut decit la BCR, dar paginile se icarca mult mai greu. De pe prima pagina exista trei cai de navigare: banca, produse si servicii si curs valutar. Din pagina „banca” se pot accesa paginile care cuprind amplasarea sucursalelor si a ATM-urilor, bancile corespondente, prezentarea bancii, rezultatele financiare si investitiile acesteia. Tot aici pot fi citite ultimele comunicate de presa ale BRD. De la pagina de produse si servicii se opteaza pentru peroane fizice, juridice sau piata de capital. Persoanele fizice pot afla informatii despre depozite (termen, dobinzi), credite (conditii, garantii, acte etc.) si cardurile emise de banca.
Pentru persoanele fizice exista informatii despre credite, scrisori de garantie, finantari pentru comert exterior si depozite.
Nu lipseste cursul valutar, dar marele inconvenient al site-ului este viteza foarte mica de navigare.
Pe site-ul Banc Post se gasesc si ghiocei
Casa de Economii si Consemnatiuni se afla itr-o situatie speciala. Desi toata lumea cunoaste institutia respectiva drept CEC, site-ul ei este www.rsb.ro (Romanian Savings Bank). CEC a fost victima unor escroci la adapostul legii, care au iregistrat denumirea respectiva si cu care CEC se afla i proces. Site-ul se icarca foarte greu si dupa circa cinci minute de asteptare, ne-am pierdut rabdarea si am renuntat la vizitarea acestuia.
Site-ul www.bancpost.ro se icarca i doar cinci secunde, designul fiind destul de elaborat. Fiind luna martie, pe pagina principala se afla un buchet de ghiocei. in afara de acestia, pe prima pagina se afla un fragment din strategia de dezvoltare a bancii i intervalul 2000-2003 si prezentarea ultimului produs oferit de banca. De pe aceasta pagina se poate naviga i continuare catre paginile de produse si servicii, reteaua teritoriala si prezentarea bancii. Tot de pe pagina principala se poate ajunge printr-un click la cursul valutar, dobinzi si ultimele comunicate de presa. Exista, de asemenea, raspunsuri la cele mai frecvente itrebari ale clientilor, precum si adrese de mail unde banca poate fi contactata. La dobinzi sunt prezentate dobinzile la toate instrumentele Banc Post, iar la produse si servicii, tot portofoliul pus de banca la dispozitia clientilor. Viteza de navigare este deosebita, dar prezentarea serviciilor este destul de generala, multe itrebari pe care si le poate pune un client raminind fara raspuns dupa vizitarea site-ului.
Banca Transilvania are de asemenea un site cu design bun si care se icarca foarte repede. Pe pagina principala sunt isirate caile de acces la nu mai putin de 20 de noi pagini care pot fi accesate. Paginile site-ului nu sunt dispuse arborescent din pagina principala, putind fi accesate informatii despre fiecare tip de card emis de banca, istoric, consiliul de administratie stiri, cotatia actiunilor bancii, produse si servicii, publicatii, performante ale bancii s.a.m.d. La pagina de produse si serviicii o lista imensa, la unele dintre acestea nefiind mentionate nici un fel de conditii. Este cazul depozitarii valorilor. La depozite, prezentarea este foarte completa, fiind trecute toate dobinzile i tabele, comisioanle si conditiile. La cecuri de calatorie isa sunt prezentate doar avantajele acestora, fara comisioane, valute disponibile si cupiuri ale acestora. Una peste alta, site-ul este este i unele sectiuni la ialtime, i altele slab.
Site-ul ofera doua mari avantaje unei banci. Reduce munca functionarilor, de informare a persoanelor interesate, si poate atrage noi clienti. Bancile par a fi constiente de cel de-al doilea beneficiu. Informatii de detaliu se gasesc rar pe site-uri, functionarul fiind ica indispensabil.
Site-urile bancilor nu-i scapa pe clienti de drumul la ghiseu

22 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 22 martie 2001, 14:00
De obicei, site-urile Internet ale companiilor au ca scop principal prezentarea detaliata a companiei respective si a produselor sau serviciilor pe care le ofera clientilor. in cazul bancilor, data fiind complexitatea serviciilor, exista citeva reguli pe care site-urile acestora trebuie sa le respecte. Informatia trebuie sa fie clara si completa si, mai ales, clientii nu trebuie sa fie dezinformati prin omisiunea unor costuri adiacente operatiunilor prezentate. Accesul la pagini sa se faca usor,
Etichete: arhiva,
banca
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook