Site-urile care permit vizionarea de seriale de televiziune au împânzit internetul românesc. O simplă căutare pe Google după „seriale online“ va returna rezultate cu zeci de site-uri unde internauţii pot viziona atât seriale mai vechi, cât şi cele mai noi şi mai populare producţii.
Indiferent dacă este vorba despre seriale precum „Lost“, „Seinfeld“, „Friends“, „Spartacus: Blood and Sand“, „House M.D“ sau „Boardwalk Empire“, site-urile respective permit vizionarea tuturor episoadelor.
Spre deosebire de televiziune, unde amatorii de seriale trebuie să aştepte o săptămână întreagă următorul episod şi unde există și posibilitatea ca următorul sezon să nu fie difuzat, pe site-urile de filme utilizatorul deţine controlul. Astfel, acesta poate urmări mai multe episoade odată sau chiar un sezon întreg. Majoritatea site-urilor oferă filme în format de înaltă rezoluţie, astfel încât cei care dispun de un televizor HD pot conecta PC-ul la acesta.
Din zecile de site-uri cu seriale TV, numai câteva impun plata unei sume pentru vizualizarea de filme. Două dintre acestea sunt vplay.ro şi serialepenet.ro. Dacă primul nu are trecută nicio adresă și niciun contact pe site, serverele sale fiind în Bulgaria, cel de-al doilea a fost lansat în decembrie, anul trecut, de către firma Core Devise, deţinătoarea portalului fişierulmeu.ro şi a social network-ului ascuns.ro.
Un abonament pe două luni la vplay.ro costă 5 euro, iar unul pe 6 luni – 10 euro. Pentru acces nelimitat timp de o lună pe serialepenet.ro, amatorii de filme trebuie să plătească 0,9 euro, plus TVA. În prima săptămână de la lansare, serialepenet.ro a înregistrat 100.000 de vizitatori unici, conform Trafic.ro.
Orlando Nicoară: „Este o zonă care trebuie reglementată“
„Toate site-urile cu seriale TV sunt ilegale“, susține Orlando Nicoară, cel care conduce divizia de internet a grupului Mediapro, din care face parte şi Muvix.ro. Acest site găzduieşte filme româneşti şi străine care pot fi văzute online, contra cost. „Sperăm ca măsurile antipiraterie să apară cât mai curând. Eu cred că presiunea studiourilor de film va deveni din ce în ce mai mare, iar Uniunea Europeană va face cumva să reglementeze şi această zonă“, a mai spus Nicoară. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Dragoş Stanca, cel care conduce regia de publicitate Q2M. „Din punct de vedere juridic, în afară de mediadirect.ro şi muvix.ro, nu există site-uri care să funcţioneze în mod legal“, a declarat Stanca. „Există diverse metode prin care se reuşeşte ocolirea copyrightului. În privinţa acestor site-uri, „nu putem vorbi de un model de business agreat de producătorii de conţinut“, a mai spus Stanca.
Atac la piaţa DVD-urilor
Site-urile cu seriale TV încearcă să genereze un trafic substanţial şi să monetizeze prin reclamă. serialepenet.ro chiar a făcut o solicitare la Q2M pentru a vinde spaţiu publicitar pe site. „Am primit o solicitare din partea serialepenet.ro, însă nu am analizat-o încă. O regie de vânzări nu are responsabilitate pentru conţinutul site-urilor pentru care vinde reclamă. Nu agreez aceste site-uri şi nu încurajez pirateria“, a afirmat Stanca. Pot însă atenta aceste site-uri la piaţa DVD-urilor sau reprezintă ele o alternativă la inserturile practicate de mai multe publicaţii autohtone? „În trei-cinci ani, pot deveni o alternativă, dar nu aceste site-uri, ci unele care au contracte cu producătorii, site-uri legale. În principiu, zona de consum de film la domiciliu va merge către IPTV şi online“, a spus Stanca. Legat de piaţa inserturilor, Stanca apreciază că „atunci când va exista o penetrare a internetului precum cea din ţările nordice, care depăseşte 90%, şi majoritatea utilizatorilor îşi vor permite un laptop, probabil că va fi destul de greu să mai vinzi DVD-uri, iar piaţa inserturilor va dispărea“.
„Dacă ne uităm la succesul pe care Netflix îl înregistrează în SUA, cred că în doi-trei ani DVD-ul va deveni din ce în ce mai rar. Se ard nişte etape şi se ard foarte repde. Netflix a trecut rapid de la a trimite DVD-uri prin poştă la streaming online“, susţine şi Orlando Nicoară.
Care sunt riscurile pentru utlizatorii unor astfel de site-uri
Niciunul. Oficiul Român Pentru Drepturile de Autor (ORDA) nu mai are drept de control asupra distribuţiei ilegale de filme pe internet, DVD-uri sau CD-uri din 2006.
„De acest lucru se ocupă acum Poliţia. Noi oferim suport şi participăm la toate acţiunile lor“, a declarat Marius Bejan, şef serviciu organism de gestiune colectivă ORDA. „Drepturile titularilor de filme nu sunt foarte bine reprezentate în ţara noastră. Avocatul Maria Voican este singura care a primit împuternicire pe anumite case de producţie şi atât. Noi ne putem sesiza din oficiu sau la plângeri penale“, a afirmat Andreea Onică, subinspector, Direcţia de Investigare a Fraudelor, serviciul 3 de investigare a fraudelor din sfera proprietăţii intelectuale şi fraudelor vamale.
100.000 de vizitatori unici a înregistrat, în prima săptămână de la lansare, site-ul serialepenet.ro, conform Trafic.ro
Care sunt riscurile pentru cei care se uită la seriale TV pe Internet
13 februarie 2011, 08:10
Ultima modificare în 13 februarie 2011, 10:10
O nouă categorie de site-uri şi-a făcut apariţia pe internet, atrăgând, zilnic, zeci de mii de utilizatori dornici să urmărească cele mai noi seriale de televiziune. Creșterea preferinței pentru filmele online va duce, treptat, la dispariţia pieţei DVD-urilor, anticipează experți din domeniu.
Etichete: dvd,
inserturi,
media,
media player,
piraterie,
torrent
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook