Decizia din Letonia vine pentru a aduce o mare mână de ajutor în lupta împotriva valului de teorii ale conspiraţiei colportate de cei care se opun vaccinării, notează AFP.
Preşedintele Asociaţiei Media Online din Lituania, Arnas Marcinkus susține că noua măsură este o dovadă de solidaritate cu statul, având în vedere dezinformarea răspândită în ultima vreme.
„Dăm dovadă de solidaritate cu statul şi societatea în efortul comun destinat să neutralizeze dezinformarea răspândită de antivaccinişti”, a declarat preşedintele Asociaţiei Media Online din Lituania, Arnas Marcinkus.
Acesta a mai precizat că succesul campaniei de vaccinare anti-covid trebuie să fie o cauză comună. „Succesul campaniei de vaccinare trebuie să fie cauza noastră comună, fără a exclude guvernul sau media. Cu toţii avem nevoie de soluţii pentru a ieşi din pandemie”, a adăugat el.
Amintim faptul că în Letonia, aproximativ 71% dintre adulţii din această ţară cu 2,8 milioane de locuitori au fost vaccinaţi complet împotriva COVID-19, o rată mai mare decât cea a multor ţări vecine din Europa Centrală şi de Est. Pe de altă parte, numărul cazurilor de contaminare a crescut în ultimele zile.
La fel ca și în România, Guvernul a încercat să încurajeze vaccinarea prin diferite metode. Astfel, în octombrie, parlamentul lituanian a aprobat un bonus de 100 de euro pentru persoanele peste 70 de ani care se vaccinează.
Situație similară și în România
Raed Arafat declara la finalul săptămânii trecute că toate canelele care difuzează informații false referitoare la vaccin sau coronavirus să se gândească dacă vor să fie responsabile pentru ceea ce este acum în ţară.
„Noi nu mai vorbim de dreptul la libera exprimare, am ajuns deja la libertatea de a dezinforma şi a manipula şi la libertatea de dezinformare din partea unor oameni. Libera exprimare este garantată, este un lucru pe care îl respectăm cu toţii, dar când îţi ies oameni care nu au nicio bază ştiinţifică şi comentează nişte lucruri la care nu se pricep şi vin cu informaţii false, cu informaţii denaturate, care duc să ajungi într-o ţară la 300 de decese pe zi, este un moment în care trebuie să decizi, da, continuăm să îi lăsăm să îşi bată joc de orice decizie care se ia sau măcar acolo unde este posibilitatea de a transmite prin canalele mass-mediei, acolo într-adevăr să se gândească canalele respective dacă vor să fie responsabile în continuare pentru ce vedem în ţară”, a transmis Arafat.
În ceea ce privește libertatea la exprimare, șeful DSU declara atunci că oamenii pot să comenteze orice, dar ar trebui să se oprească din a răspândi informații false prin intermediul unor canale.
„Au libertatea, scriu toţi pe Facebook-uri, scriu toţi pe social media, ies în stradă şi spun ce vor, nimeni nu i-a oprit, dar măcar să nu continuăm răspândirea forţată prin unele canale la care se uită foarte multă lume care puţin informată şi care stă şi ia această de bună pentru că au încredere într-o persoană sau au încredere într-un post sau au încredere într-un prezentator şi ne trezim că ajungem să avem număr de pacienţi mult peste capacitatea noastră şi avem număr de decese de 300 pe zi. Este imens”, a mai afirmat şeful DSU.