Rezervele globale au scăzut la 11,6 trilioane de dolari în martie, de la un record de 12,03 miliarde dolari în luna august 2014, punându-se astfel capăt unei creşteri de peste 5 ori a nivelului, care a inceput in anul 2004, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

În timp ce situaţia poate fi supraevaluată, deoarece dolarul consolidat a redus valoarea altor monede, cum ar fi euro, apare încă o schimbare dupa ce bancile centrale au adăugat o medie de 824 dolari miliarde de euro la rezerve în fiecare an în ultimul deceniu.

Dincolo de emblematica întoarcere a dolarului în rolul de monedă dominantă de necontestat a lumii, scăderea rezervelor are mai multe potenţiale implicaţii pentru pietele globale.

Este mai greu pentru țările emergente să se aprovizioneze cu bani și să-şi consolideze șovăitoarele creșteri economice; la aceasta s-ar putea adăuga scăderea euro; și ar putea scădea cererea pentru obligațiunile trezoreriei SUA.

"Este o mare provocare pentru pietele emergente", spune Stephen Jen, fost economist al Fondului Monetar Internațional, în prezent co-fondator al SLJ Macro Partners LLP din Londra. Ei au "acum nevoie de mai mult stimul. Sămânța a fost semănată pe o volatilitate viitoare ", a spus el.