Situația climatică se schimbă radical
Dr. Joel Myers, fondatorul și președintele executiv al AccuWeather, considerat „părintele” prognozei meteo din SUA a descris, recent, un posibil efect al schimbărilor climatice asupra lumii.
El spune că temperaturile cresc într-un ritm mai rapid decât se aștepta. Acest lucru, susține Myers, ar putea cauza un număr mare de decese și migrații în masă, scrie ClimateCrisis.
Impactul schimbărilor climatice
„Acest impact al căldurii extreme, pentru o perioadă lungă de timp, ar putea fi echivalent cu mortalitatea cauzată de o pandemie sau, mai rău, ar putea crea condițiile pentru o migrație sporită, tensiuni globale, conflicte și chiar un război”, afirmă Myers.
Semnele accelerării crizei climatice au apărut în întreaga lume. India a înregistrat temperaturi de peste 48 grade Celsius. Oamenii de știință cred că oamenii nu pot supraviețui mult timp, neprotejați, la temperaturi de peste 50 de grade Celsius, în cazul în care aceasta durează mai mult de o săptămână.
Nicio veste bună
În SUA, furtunile masive din Pacific au lovit coasta de vest cu ploi torențiale și căderi de zăpadă, după cel puțin un deceniu de secetă.
O creștere cu 1 grad Celsius a temperaturii globale duce la o scădere cu 12% a produsului intern brut (PIB) mondial, au descoperit cercetătorii americani.
Lumea s-a încălzit deja cu mai mult de 1 grad Celsius din timpurile preindustriale și mulți oameni de știință climatici prevăd că o creștere de 3 grade Celsius (5,4 grade Fahrenheit) va avea loc până la sfârșitul acestui secol. din cauza arderii combustibililor fosili.
Gheața din Antarctica este la un nivel record, incendiile din Canada remodelează terenul și poluează aerul, iar temperaturile record ale oceanelor amenință coralii. Există noi cercetări, publicate în luna iulie, care sugerează că anumiți curenți cruciali din Oceanul Atlantic s-ar putea prăbuși mai devreme decât se crede, ceea ce ar putea declanșa schimbări rapide ale vremii și ale climei.
Pădurea tropicală amazoniană ar putea ajunge, din pădure tropicală luxuriantă, o savană aridă. Mult mai puține specii ar trăi acolo. O estimare a sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2039.
Pădurea tropicală din Amazon, denumită „plămânii planetei”, este atât de vastă încât creează jumătate din propriile precipitații și găzduiește 10% din speciile lumii. De asemenea, stochează o cantitate substanțială din carbonul din lume.
Incendiile ar putea remodela Canada
Incendii masive ar putea însemna că vastele păduri nordice ale Americii de Nord – numite uneori „păduri de zăpadă” – ar ajunge pajiști fără copaci. În unele zone se poate întâmpla până până în 2100.
Se estimează că aceste păduri stochează mai mult de 30% din tot carbonul forestier de pe planetă. Fără ele, cantități uriașe de gaze cu efect de seră ar fi eliberate în atmosferă, agravând încălzirea globală.
Raportul Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei – IPCC – spune că planeta noastră este pe cale să atingă 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, considerată o limită mai sigură pentru încălzirea globală, în puțin peste un deceniu.