Anunțul a fost făcut public de Kassym-Jomart Tokayev în timpul unei întâlniri în sediul unei instituții de luptă anti-teroristă. Președintele Kazahstanului a informat că forțele de ordin se află în continuare pe teren.

„Ordinea constituțională a fost restabilită practic în toate regiunile țării. Autoritățile locale dețin controlul asupra situației”, a spus acesta.

Proteste în Kazahstan, oamenii au ieșit furioși în stradă

Președintele Kazahstanului a spus că „teroriștii” (denumirea protestatarilor) continuă să folosească arme şi să producă daune grave asupra unor proprietăți private și publice.

Acțiunile antiteroriste trebuie să continue până la distrugerea completă a militanților”, susține acesta.

De asemenea, s-a anunțat oficial că forțele de ordine au preluat deja controlul asupra tuturor primăriilor din țară, după ce o mare parte dintre acestea au fost preluate de manifestanții furioși.

Populația din Kazahstan a început noul an cu o serie de proteste în masă. Oamenii au ieșit furioși în stradă de pe 2 ianuarie. Protestatarii sunt nemulțumiți de scumpirea gazului lichefiat, aceștia au transformat rapid protestele în revolte și ciocniri cu poliția.

Marți, 4 ianuarie, comisia guvernamentală a informat populația cu privire la reducerea tarifelor și interzicerea exporturilor de alimente pentru o perioadă de timp, plus de alte măsuri economice, însă protestele au continuat.

Peste 1.000 de oameni au fost reținuți în Kazahstan

Președintele  Kassym-Jomart Tokayev a făcut deja un apel de urgență către șefii de stat de la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) cu o cerere de a ajuta Kazahstanul să depășească „această amenințare teroristă”, potrivit gazeta.ru.

Deja 3.000 de manifestanți au fost reținuți în Kazahstan în dimineața zilei de vineri, 7 ianuarie. S-a raportat eliminarea a 26 de infractori înarmați, alți 18 protestanți înarmați au fost răniți, conform RIA Novosti.

În contextul tensionat din Kazahstan, Kazmunaygas (un mare vânzător de gaz lichefiat și proprietarul Rompetrol) este suspectat că a conspitat cu alți producători locali pentru scumpirea actuală, ce a contribuit la declanșarea revoltei sociale. Agenția pentru Protecția Concurenței a făcut aceste acuzații.

Joi, 6 ianuarie, autoritățile locale au informat că au decedat 12 reprezentanți ai forțelor de ordine și peste 350 au fost răniți. Momentan, nu se cunoaște numărul pierderilor umane sau al persoanelor rănite din rândul civililor.