Situația e foarte gravă: Riscul unui val trei COVID-19 este ridicat! Țara europeană care a intrat în alertă

COVID-19

Sursă foto: pixabay

Riscul unui al treilea val al pandemiei de COVID-19 este foarte ridicat, avertizează autoritățile din Suedia. Situația rămâne foarte gravă, mai ales în contextul răspândirii variantei britanice a virusului, care este mult mai contagioasă.

Autorităţile din Suedia au prelungit joi mai multe restricţii antiepidemice şi au avertizat că, deşi numărul noilor cazuri de COVID-19 scade, situaţia rămâne gravă şi riscul unui al treilea val al epidemiei este ridicat, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Situaţia în Suedia continuă să fie foarte gravă. Pandemia nu s-a terminat, trebuie să mai răbdăm puţin. Nesiguranţa este mare, mai ales din cauza noilor mutaţii. Dacă nu suntem vigilenţi, lucrurile se pot schimba rapid”, a spus la o conferinţă de presă premierul Stefan Lofven.

Epidemiologul şef al Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, Anders Tegnell a semnalat că această ţară se află în continuare într-o fază ”critică” în privința infectărilor şi sistemului sanitar.

”Există o evoluţie pozitivă, dar diminuarea (numărului infectărilor) s-a oprit la un nivel ridicat. Cel mai semnificativ este că există un risc înalt al unui al treilea val”, a subliniat acesta, susţinând că esenţial este să fie reduse cât mai mult contactele sociale.

Varianta britanică a COVID-19 se răspândește tot mai mult

Chiar dacă numărul zilnic al infectărilor a scăzut în Suedia, țara se confruntă concomitent cu o creştere a răspândirii variantei britanice mai contagioase a coronavirusului.

Guvernul suedez a prelungit până cel puţin pe 14 februarie interdicţia comercializării alcoolului în baruri şi restaurante după ora 20:00 şi a extins până la finele lunii mai recomandarea privind lucrul de acasă. În acest timp se pregătesc noi restricţii pentru transportul public şi o posibilă închidere a şcolilor primare şi a unor magazine.

Suedia a înregistrat în ultimele 24 de ore 3.758 de noi cazuri de COVID-19 şi 89 de decese asociate acestei boli, având în total 12.028 de decese de la începutul pandemiei, cu o rată a mortalităţii mult peste cea a vecinilor săi nordici, care au aplicat măsuri antiepidemice mult mai restrictive, în contrast cu politica mai relaxată a suedezilor.

Dar începând din noiembrie şi guvernul de la Stockholm a instituit tot mai multe restricţii. Printre acestea se numără limitarea la opt a numărului persoanelor la reuniunile publice, restrângerea activităţii barurilor şi restaurantelor, închiderea universităţilor şi recomandarea folosirii măştii în transportul public la orele de vârf.