Situaţia economică a Greciei este explozivă, fiind nevoie de reduceri ale cheltuielilor pentru a acoperi deficitul de fonduri bugetare, a declarat, vineri, noul premier elen, George Papandreou, citat de Reuters.

Papandreou, al cărui partid socialist a câştigat alegerile de la 4 octombrie cu promisiunea de a impozita bogaţii şi de a susţine săracii, dar şi cu un program de stimulare a economiei, a arătat că prioritatea sa este refacerea credibilităţii ţării în Europa şi în faţa instituţiilor financiare.

„Poporul elen a avut încredere să guvernăm într-unul din cele mai dificile momente din istoria Greciei”, a declarat Papandreou în Parlament, la prezentarea strategiei sale, înaintea unui vot de încredere care va avea loc duminică.

El a avertizat că „situaţia economiei este explozivă” şi a spus că îşi va respecta promisiunea de a majora salariile peste ritmul inflaţiei şi de a îngheţa costul serviciilor de utilităţi în 2010.

Premierul a precizat însă că este nevoie şi de reducerea cheltuielilor.

„În prezent ne confruntăm cu un deficit bugetar fără precedent, care trebuie redus”, a spus Papandreou, care, cu o majoritate de 160 de locuri în Parlament, din 300, este sigur că va obţine votul de încredere al legislativului.

Noul ministru de Finanţe, George Papaconstantinou, a declarat, vineri, că deficitul bugetar va atinge 10% din PIB în 2009, cu mult peste limita de 3% stabilită de UE, în condiţiile în care vor fi necesare noi împrumuturi pentru respectarea obligaţiilor financiare.

SURSA: Mediafax