„Sunt foarte îngrijorat acum pentru că începem să vedem o accelerare a bolii în Africa”, a declarat Michael Ryan, șeful departamentului de urgențe din OMS.
Potrivit raportărilor oficiale, continentul a reuşit să evite să fie un punct fierbinte al pandemiei. Au fost înregistrate peste 725.000 de contaminări şi 15.000 de decese.
Africa de Sud, zguduită de coronavirus
O creştere a numărului de cazuri în Africa de Sud, cea mai afectată ţară de pe continent, poate fi văzută ca avertisment pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în restul Africii. Aici au fost înregistrate mai mult de 373.000 de cazuri şi 5.000 de decese asociate Covid-19.
„Nu este doar un semnal de alarmă pentru Africa de Sud. Trebuie să luăm foarte, foarte în serios ce se întâmplă în Africa”, a mai spus Ryan.
La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus la finalul anului trecut în China, au fost înregistraţi peste 14,7 milioane de infectaţi, dintre care 8,29 de milioane au fost declaraţi vindecaţi, şi mai mult de 609.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.
Unele măsuri au fost relaxate
La sfârşitul lunii martie, preşedintele Cyril Ramaphosa a luat rapid măsuri dure împotriva contaminării cu noul coronavirus, închizând magazinele, ordonând oamenilor să stea în case şi trimiţând armata pe străzi pentru a se asigura că măsurile sunt respectate. Aceste măsuri au fost implementate pe când Africa de Sud avea doar 400 de cazuri şi niciun deces.
Ulterior guvernul a relaxat o parte din măsuri, pentru a salva ce se mai putea salva din economie.
În contextul în care Africa de Sud se află pe locul 4 în lume în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de persoane testate pozitiv zilnic, la o populaţie de 58 de milioane de persoane, preşedintele Ramaphosa a reimpus duminică măsura de interzicere a consumului de alcool şi a interzis ieşirea pe stradă după căderea întunericului.
„Africa de Sud a adoptat măsurile de închidere şi izolare atât de devreme… totul părea impresionant.
Ceea ce devine clar este că măsurile de închidere şi izolare nu funcţionează în ţările cu venituri mici. În economiile informale, (oamenii) nu-şi pot permite să stea acasă”, a comentat Charles Robertson, economist în cadrul Renaissance Capital, care a urmărit îndeaproape evoluţia crizei noului coronavirus.