Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va convoca săptămâna viitoare, o şedinţă a CSAT pentru a se discuta despre situaţia tensionată din Marea Neagră.
„Voi convoca, pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei”, a declarat, joi, Klaus Iohannis, precizând că „situaţia este îngrijorătoare”, iar autorităţile urmăresc îndeaproape situaţia din zonă.
„Noi urmărim cu mare atenţie acest lucru. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii performante pe această zonă”, a adăugat preşedintele, precizând că se cunoaşte „foarte bine” situaţia din teren.
„Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
Summit regional la București pe tema securității
Amintim faptul că, România este în aceste zile gazda unui mini summit regional pe teme de securitate la care participă miniștrii afacerilor externe din Polonia, România și Turcia. Pe lângă aceștia, la inițiativa României, la reuniunea din acest an de la București vor participa, în premieră, miniștrii de externe din Georgia și Ucraina. Printre temele de discuție se află evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre, necesitatea întăririi rezilienței și susținerea politicii de extindere a NATO.
Această reuniune a Trilateralei este găzduită la București în perioada 21-23 aprilie. Prima reuniune a Trilateralei a avut loc în mai 2012, în marja Summit-ului NATO de la Chicago, la inițiativa României, la nivel de secretar de stat din ministerele de externe ale celor trei state. Nivelul de participare la Trilaterală a fost ridicat în anul 2016 la cel de ministru al afacerilor externe, de atunci având loc șapte întrevederi. În anul 2020, din cauza pandemiei, reuniunea a avut loc, în mod excepțional, în sistem VTC, la 28 aprilie.
În contextul marcat de evoluțiile recente în Vecinătatea Estică, prin desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră, se desprinde necesitatea unei evaluări atente și realiste de către statele membre NATO a situației de securitate și, mai ales, a implicațiilor acesteia asupra securității euro-atlantice. În acest sens, Trilaterala România-Polonia-Turcia oferă oportunitatea unor abordări aplicate, pornind de la viziunea proprie a fiecăruia dintre cele trei state, dar și de la obiectivul comun de coordonare strategică și contracarare a deteriorării situației de securitate în regiune.