După ce Rusia a anunțat că livrarea gazelor prin Nord Stream 1 va fi suspendată pe termen nelimitat, Germania a venit cu clarificări în ceea ce privește aprovizionarea. Astfel, Ministerul german al Economiei spune că nu vor exista probleme cu aprovizionarea, deși situația este tensionată.
Situația este tensionată în Germania. Ministerul Economiei vine cu clarificări: Aprovizionarea este garantată
Rusia a oprit miercuri livrarea de gaze prin conducta Nord Stream 1 (NS1), care alimentează o mare parte din Europa de Vest, susținând că întreruperea de două zile a fost necesară pentru lucrări de întreținere. Vineri, cu doar câteva ore înainte de redeschiderea gazoductului, compania rusă de stat Gazprom a declarat că reparațiile necesită acum „suspendarea operațiunilor ulterioare”.
Această măsură va exercita presiuni asupra celei mai mari economii a continentului, care se pregătește pentru o iarnă de raționalizare a energiei care ar putea afecta gospodăriile și industria germană.
Livrările prin NS1, care transportă gaze naturale din zăcămintele aparținând Gazprom către coasta germană a Mării Baltice, au scăzut semnificativ de când Vladimir Putin a lansat invazia sa în Ucraina în februarie, ceea ce a determinat Germania să pună în aplicare un plan de urgență prin care va încerca să umple instalațiile de stocare a gazelor din întreaga țară până la 95% din capacitate până la sfârșitul lunii octombrie.
Ideea este de a preveni orice potențială penurie de energie cauzată de războiul din Ucraina, pe măsură ce se apropie lunile reci.
Berlinul a făcut eforturi pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze naturale din Norvegia și Qatar, printre alți producători, și achiziționează rapid terminale plutitoare de stocare a gazelor care vor completa instalațiile existente pe uscat. Marilor companii li s-a spus deja să economisească cât mai mult gaz posibil în timpul verii și să se pregătească pentru posibile reduceri ale livrărilor în timpul iernii, în cazul în care gospodăriile și spitalele trebuie să aibă prioritate.
Pe acest fond, purtătoarea de cuvânt a Ministerului german al Economiei, a precizat că deși situația este una tensionată, securitatea aprovizionării este deja garantată.
„Situaţia pe piaţa gazelor este tensionată, dar securitatea aprovizionării este garantată”, se arată în comunicat.
Germania nu se panichează
Un studiu recent publicat de universitățile din Bonn și Köln a constatat că Germania ar putea face față chiar și unei opriri complete și imediate a livrărilor de gaz rusesc și ar putea trece peste iarnă. Această opinie este împărtășită de ministrul german al economiei, Robert Habeck.
În ciuda volumelor semnificativ mai mici din Rusia, „am făcut progrese mai bune în ceea ce privește umplerea instalațiilor de stocare decât prevede legea”, a declarat luni Habeck.
În prezent, instalațiile de stocare a gazelor din Germania sunt pline în proporție de aproape 84%. În comparație, anul trecut, nivelul maxim de stocare a fost de 72%, la 1 noiembrie, față de 99% la aceeași dată în 2019.
Potrivit guvernului german, dacă rezervoarele ar fi umplute la 100% din capacitate, volumul de stocare ar putea acoperi necesarul de gaz al țării timp de două-trei luni de vreme medie de iarnă.
Chiar și înainte de a înceta livrările în această săptămână, Rusia a direcționat doar aproximativ 20% din volumul maxim posibil prin conducta NS1. Moscova a justificat fluxul limitat prin faptul că o turbină reparată, fabricată de compania germană Siemens Energy, nu a putut fi livrată din cauza sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina. Germania contestă acest pretext și consideră că livrările limitate ale Rusiei reprezintă o răzbunare politică pentru sancțiunile impuse de comunitatea internațională.
Achizițiile de gaz rusesc au scăzut deja în mod semnificativ. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie, Germania se baza pe Rusia pentru 55% din livrările sale de gaze. În august, însă, această proporție a scăzut la 9,5%, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului Federal al Economiei. Habeck a declarat că gazul rusesc nu va fi înlocuit complet până cel puțin în 2024.
Industria germană va încetini
Industria ar trebui să economisească cea mai mare cantitate de gaz, de aproximativ 26%, sau să o înlocuiască cu alte surse de energie. Dar și în acest caz, autorii studiului sunt optimiști, observând că scăderea bruscă a consumului de gaze industriale din această vară a subliniat capacitatea întreprinderilor de a face economii. În multe zone, producția poate fi menținută cu alte surse de energie în cazul în care gazul este înlocuit, de exemplu, cu ulei de încălzire.
Christian Seyfert, care conduce Asociația Germană a Consumatorilor Industriali de Energie (VIK), a avertizat că industria țării va avea cel mai mult de suferit în această iarnă.
„În general, perspectivele pentru piața germană și pentru industrie sunt foarte proaste”, a declarat acesta pentru CBS News. „Acest lucru se datorează inflației și creșterii vertiginoase a prețurilor la benzină”.
„Trebuie să reactivăm centralele pe cărbune și să luăm în considerare repornirea centralelor nucleare”, a spus Seyfert. „Trebuie să facem tot ceea ce este necesar pentru a susține economia noastră, care este deja sub presiune”.