Situația este tragică în Europa! Se schimbă clasamentul deceselor de COVID-19. O țară a atins un nou record negru la nivel european

Un nou record de decese a fost înregistrat recent în Europa. Numărul cazurilor, și mai ales al morților, a explodat. Marea Britanie pierde primul loc în topul celor mai multe decese cauzate de noul coronavirus.

Italia a ajuns sâmbătă la cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus din Europa de la începutul pandemiei, bilanţul total fiind de 64.036 morţi, depăşind Marea Britanie la acest record negativ dramatic, relatează AFP.

Sâmbătă, Ministerul italian al Sănătăţii a anunţat 649 de noi decese în ultimele 24 de ore şi 19.903 noi cazuri de infectare. La nivel mondial, numai SUA, Brazilia, India şi Mexic înregistrează un număr mai mare de decese de la începutul pandemiei.

Conform unor date compilate de AFP pentru Europa, Italia a depăşit sâmbătă Marea Britanie (care numără cu zece decese mai puţin, 64.026), care este urmată de Franţa (57.567), Spania (47.624), Rusia (46.453) şi Polonia (22.676). Pentru ultimele şapte zile, dintre ţările europene, Italia a înregistrat cel mai mare număr de noi decese de COVID-19 (4.522), devansând Rusia (3.769), Germania (2.949), Marea Britanie (3.012) şi Polonia (2.815).

De la 1 noiembrie, Italia a înregistrat peste 25.000 de decese (25.418), adică la fel de multe ca între 2 aprilie şi sfârşitul lui octombrie (25.463).

Scandal în Italia după primul val al pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este acuzată că a conspirat cu ministerul italian al Sănătății pentru a elimina un raport care dezvăluie gestionarea defectuoasă a țării la începutul pandemiei de coronavirus – a cărui publicare era destinată prevenirii viitoarelor decese, transmite The Guardian.

Se pare că documentul ar fi fost eliminat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul general adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost directorul general pentru sănătatea preventivă la ministerul italian al Sănătății între 2014 și sfârșitul anului 2017 și, prin urmare, a fost responsabil pentru actualizarea planului privind pandemia, conform noilor orientări stabilite de OMS și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Guerra se numără printre oamenii de știință din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.
Planul învechit este un element crucial în anchetele preliminare desfășurate de procurorii din Bergamo – provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val al pandemiei – în eventualitatea unei posibile acuzații de neglijență penală a autorităților. Conform raportului de 102 pagini, planul pandemic al Italiei nu ar fi fost actualizat din 2006 și, din cauza nepregătirii, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.
„Raportul nu a criticat guvernul italian, dar a evidențiat că vechiului plan de pandemie a fost doar reconfirmat și nu a fost actualizat în 2017. Echipa a verificat amănunțit acest lucru și a constatat că toate planurile care au venit după 2006 au fost doar copiate și lipite, nu s-a schimbat niciun cuvânt sau virgulă în text”, a spus Zambon.