România cere ajutor internațional în cursul zilei de luni, în pline consultări politice la Cotroceni, prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru medicamentul Tocilizumab și pentru concentratoare de oxigen, necesare pentru pacienții cu COVID după ce situația la Terapie Intensivă a devenit deosebit de complicată. Peste 1600 de persoane sunt internate la ATI la această oră în România.

Ajutor internațional pentru România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința de luni, 11 octombrie, Hotărârea numarul 84 privind aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19 prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre). Prin această hotărâre se propune solicitarea de asistență internațională constând în produsele medicale, respectiv imunomodulatorul Tocilizumab și concentratoare de oxigen de 10 litri.

În argumentarea acestei decizii se arată că spitalele „se confruntă cu nevoia acută de asigurare a medicației necesare pentru tratarea pacienților cu forme critice și severe de COVID-19 și în special a imunomodulatorului Tocilizumabum”și că posibilitățile de livrare a acestui medicament de către furnizorul autorizat la nivelul României sunt limitate.

De asemenea, se arată că spitalele au un „număr insuficient” de concentratoare de oxigen. România a activat și Mecanismul de Protecție Civilă al UE, prin intermediul căruia a primit concentratoare de oxigen, însă nu și Tocilizumab.

Vezi documentul AICI

Între timp, Iohannis are consultări la Cotroceni cu partidele pentru rezolvarea crizei politice

În plină pandemie, cu un număr uriaș de cazuri de infectare, cu ATI plin și sute de decese, președintele României și toată clasa politică caută o rezolvare pentru criza politică.

Preşedintele Klaus Iohannis discută luni cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui premier în vederea soluţionării crizei politice, la aproape o săptămână de la căderea Guvernului Cîţu, preşedintele fiind cel care a decis să acorde politicienilor timp pentru a se ”calma” şi a ”reveni cu picioarele pe pământ”.

El a ţinut deja să precizeze că nu este deloc convins că această primă rundă de consultări va duce la o soluţie, în opinia sa, partidele trebuind să înţeleagă că avem nevoie de un guvern şi să renunţe la tot felul de pretenţii.

”De data aceasta nu este aşa simplu”, a avertizat Iohannis, în condiţiile în care partidele parlamentare susţin variante care merg de la refacerea coaliţiei, guvern minoritar, alegeri anticipate până la formarea unui cabinet de tehnocraţi.