Analiștii de la JP Morgan Chase&Co sunt de părere că problemele Credit Suisse Group AG se vor încheia, cel mai probabil, cu o preluare a băncii elvețiene.
Analiștii conduși de Kian Abouhossein au prezentat trei scenarii cu privire la viitorul Credit Suisse, cel mai probabil fiind o achiziție de către UBS Group AG.
Potrivit lui Abouhossein, poziția de capital a băncii elvețiene nu reprezintă o problemă, însă „situaţia se referă la problemele de încredere continuă a pieţei în ceea ce priveşte strategia sa IB şi la eroziunea continuă a francizei”, relatează Bloomberg. „Status quo-ul nu mai este o opţiune”.
Purtătorii de cuvânt ai Credit Suisse și UBS au refuzat să comenteze.
Viitorul Credit Suisse este unul incert
Kian Abouhossein a fost precaut în ceea ce privește Credit Suisse. Luna trecută, acesta a avertizat că banca se deteriorează mai repede decât se aștepta, iar de atunci acțiunile au scăzut cu 26%.
Persoane familiarizate cu acest subiect spun că o asociere cu UBS a fost una dintre opțiunile luate în considerare în cadrul discuțiilor dintre Credit Suisse și autoritățile elvețiene despre modul de stabilizare a băncii.
Miercuri, 15 martie, directorul UBS, Ralph Hamers, a refuzat să răspundă la orice întrebare „ipotetică” despre Credit Suisse. Ulrich Koerner, directorul general al Credit Suisse, a declarat, într-o notă adresată joi personalului, că banca va continua să se concentreze pa planul său de redresare.
Analiștii de la KBW susțin, de asemenea, că banca elvețiană se îndreaptă spre o restructurare majoră. Potrivit acestora, o destrămare este cel mai probabil rezultat cu vânzări suplimentare de active pentru a „simplifica banca”.
Analiştii de la Bank of America Corp. au declarat, pe de altă parte, că sprijinul acordat de Banca Naţională a Elveţiei este un mesaj clar că va continua în forma actuală.
Acțiunile băncii elvețiene au crescut cu 32%
Joi, acțiunile Credit Suisse au urcat cu până la 32%, deși câștigurile s-au redus pe parcursul ședinței de tranzacționare, încheind în cele din urmă ziua cu o creștere de 18,8%. Acest lucru s-a întâmplat după anunțul că banca elvețiană va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari) de la Banca Națională a Elveției în cadrul unei facilități de împrumut acoperite și a unei facilități de lichiditate pe termen scurt.
Banca Națională a Elveției și Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Piețelor Financiare au emis o declarație în care afirmă că Credit Suisse „îndeplinește cerințele de capital și lichiditate impuse băncilor de importanță sistemică”.
Credit Suisse a anunțat, de asemenea, că va răscumpăra datorii în valoare de aproximativ 3 miliarde de franci elvețieni aferente la 10 emisiuni de obligațiuni de rang superior denominate în dolari și patru emisiuni de obligațiuni de rang superior denominate în euro.
”Aceste măsuri demonstrează acţiuni decisive pentru consolidarea Credit Suisse, pe măsură ce ne continuăm transformarea strategică pentru a oferi valoare clienţilor noştri şi altor părţi interesate”, a declarat directorul general al Credit Suisse, Ulrich Koerner, în comunicatul de miercuri.