Deşi Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, iar antropologii și geneticienii de la INML au stabilit că există profilul ADN al Alexandrei în fragmentele osoase calcinate descoperite în ”casa grozei”, legiştii nu au emis până în acest moment certificatul medical constatator de deces. Pronunțarea decesului fetei ar putea fi făcută în instanță, din cauza lipsei cadavrului, dar și a informațiilor privitoare la cauza decesului și a circumstanțelor în care acesta s-a produs, spun surse judiciare, potrivit Libertatea.

Pentru a putea fi pronunţat decesul trebuie să fie îndeplinite două condiţii. Prima este ca medicii legiști să emită, în baza rezultatelor celor două expertize – testele ADN și antropologice – certificatul medical constatator al decesului. A doua este ca, în baza acestui certificat, ofițerii de stare civilă de la Primăria din Caracal, să certifice oficial decesul și să elibereze familiei actul de deces.

Certificatul constatator de deces trebuie să conțină informații exacte cu privire la identitatea persoanei, la cauzele medicale ale morții acesteia, dar și la circumstanțele în care s-a produs decesul. În plus, trebuie specificat și numele specialistului care a confirmat decesul. Aceste date nu există însă în cazul Alexandrei Măceșanu, astfel că un specialist în medicină legală poate trece în document doar “«cauză medicală neprecizată», produs «în circumstanțe necunoscute», având la bază doar cele două expertize”, precizează un expert în medicină legală. Astfel, pare tot mai probabil, susțin surse judiciare, că decesul Alexandrei Măceșanu ar putea să intre în responsabilitatea justiției și să fie pronunțat de o instanță, prin ordin judecătoresc.

Cât priveşte situaţia Luizei Melencu, surse din cadrul INML au precizat că: ”Noi nu am oprit niciodată cercetarea în ceea ce privește cazul Luizei, a fost o primă etapă a expertizelor. Testele continuă, dar încă nu avem niciun rezultat.” Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat şi el că nu exclude deocamdată posibilitatea ca Luiza să fie în viaţă, având în vedere că testele ADN nu sunt concludente.