Situația s-a detensionat la granița cu Polonia! Taberele de migranți au fost evacuate
Presa internațională notează că țările europene sunt de părere că Belarusul a creat în mod intenționat criza actuală, prin transportul migranților din Orientul Mijlociu. Mai mult decât atât, țările europene mai spun că Belarusul i-a încurajat pe aceștia să încere să treacă ilegal granițele sale în Polonia și Lituania, informează Reuters.
De cealaltă parte, Minskul, susținut de Moscova, a declarat că aceste acuzații nu sunt adevărate, în timp ce migranții au fost blocați în pădurile înghețate e lângă graniță.
Un cuplu a declarat pentru Centrul Polonez pentru Ajutor Internațional că au avut un copil în vârstă de un an care a murit în pădure. Ambii părinți erau răniți. Mai mult decât atât, se crede că încă cel puțin opt persoane și-au pierdut viața la graniță în ultimele luni.
Taberele sunt goale
Presa internațională mai notează că taberele de la granița din vestul Belarusului sunt complet goale, potrivit unor declarații al unui purtător de cuvânt al polițiștilor de frontieră polonezi. Acest lucru a fost confirmat și de către un ofițer de presă din Belarus.
”Aceste tabere sunt acum goale, migranţii au fost duşi cel mai probabil la un centru de logistică, centru care nu este departe de punctul de trecere a frontierei Bruzgi (…) Nu au existat alte astfel de tabere… dar au apărut grupuri în alte locuri care încercau să treacă graniţa. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore. Sunt încă nişte oameni în jur, dar în mod clar se goleşte”, a spus purtătorul de cuvânt”.
Germania s-a implicat în această problemă
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a vorbit de două ori la telefon cu președintele belarus Alexandr Lukaşenko, președinte care este, deobicei, ocolit de liderii europeni. Belarusul a declarat, în cursul zilei de joi, că Alexandr Lukaşenko i-a propus cancelarului german un plan de rezolvare a crizei, conform căruia UE ar primi 2.000 de oameni, în timp ce Minskul ar trimite alţi 5.000 înapoi acasă.
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer a respins propunerea şi a vorbit despre dezinformare, semn că mişcările Minskului nu au înlăturat toate tensiunile din ultimele luni.
”Dacă am primi refugiaţi, dacă ne-am pleca în faţa presiunii şi am spune primim refugiaţi în ţări europene, atunci asta ar însemna punerea în aplicare a bazei acestei strategii perfide”, a spus Seehofer în timpul unei conferinţe de presă la Varşovia.
O sursă guvernamentală germană a adăugat că Germania nu a convenit niciun acord cu Lukaşenko, subliniind că aceasta este o problemă europeană în care Germania nu acţionează singură.
Cu puţin timp înainte de anunţarea planului, Comisia Europeană a spus că nu ar putea exista nicio negociere cu Belarus cu privire la situaţia migranţilor.
Sute de irakieni s-au întors în țară
Ministerul irakian de Externe a declarat că un număr mare de cetățeni, aproximativ 407, a fost înregistrat joi pentru un zbor înapoi în Irak de la Minsk.
Nu au existat alte astfel de zboruri de când aproximativ 1.000 de irakieni au fost evacuaţi din Minsk în august, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Iraqi Airways, Hussein Jalil.