La granița țării, tensiunea crește! Ucraina și Rusia au o relație din ce în ce mai încordată după ultimele acțiuni și declarații făcute de poporul rus. Din cauza situației actuale, vizibil complicate, Statele Unite ale Americii intervin pentru a împiedica orice posibil context agresiv între cele două țări.

SUA, îngrijorată pentru Ucraina

Antony Blinken, secretarul de stat american a explicat, sâmbătă, că SUA sunt „serios preocupate” față de „activitățile militare neobişnuite ale Rusiei la frontiera cu Ucraina.”

„Avem serioase preocupări cu privire la activităţile militare neobişnuite ale Rusiei la frontiera cu Ucraina. Suntem într-adevăr preocupaţi de anumite retorici pe care le-am văzut şi auzit atât din Rusia, cât şi pe reţelele de socializare”, a declarat Antony Blinken la Dakar, care efectuează ultima etapă a turneului său african.

„Cunoaștem strategia Rusiei”

Antony Blinken a adăugat că preocupările actuale față de problemele Ucrainei sunt pe „larg împărtăşite” de țările aliate Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost întrebat dacă serviciile de informaţii americane estimează care sunt motivele din spatele comportamentului neobișnuit al Rusiei. Secretarul de stat american susține că intențiile președintelui Vladimir Putin sunt momentan necunoscute.

„Nu ştim care sunt intenţiile preşedintelui Putin. Dar ştim ce s-a întâmplat în trecut. Cunoaştem strategia constând în a cita provocări iluzorii din Ucraina sau din oricare altă ţări şi a le utiliza ca scuză pentru planurile Rusiei”, a spus Antony Blinken.

Când a afirmat „strategiile Rusiei din trecut”, acesta s-a referit la criza survenită în urmă cu șapte ani, în 2014, din Ucraina. În acel an, a avut loc răsturnarea guvernului ucrainean prorus. Pe fondul acelei crize politice, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, ca răspuns la revoluţia prooccidentală.

Vladimir Putin acuză statele occidentale

Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, este, din 2014 până în prezent, scena unui război care a făcut dus la peste 13.000 de pierderi umane între forţele militare ale Kievului şi separatişti proruşi, al cărui instigator este considerat Kremlinul în pofida dezminţirilor acestuia.

Între timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat, joi, statele occidentale că instigă la creșterea tensiunilor de la frontierele estice ale Ucrainei şi din Marea Neagră. Vladimir Putin a acuzat că bombardiere occidentale s-au apropiat la o distanţă de 20 km de granițele Rusiei, relatează AFP.