Dar Turcia nu este, aşa cum a spus-o şi Erdoğan , „casă de oaspeţi”, este „ţara tampon” a Europei datorită AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare, la putere-n.trad.)

Cum? Să vă povestesc:

AKP care apără Europa de invazie

În primul rând, regimul AKP a transformat Turcia într-o ţară tampon, în primul rând colaborând direct cu politicile imperialiste în problema migraţiei, iar în al doilea rând, înţelegându-se cu Bruxelles-ul pentru ca problema migraţiei, apărută în urma acestor politici, să nu afecteze Europa, scrie Cumhuriyet.com.tr.

Aşa cum o spun chiar ei, acest lucru a fost folosit uneori drept abilitate, alteori în negocierile politice cu Europa pentru a ridica tonul. Ultima mea carte „Ţară tampon-În strategia de migraţie a imperialismului” editată de Editura Kırmızı Kedi, am evidenţiat rolul AKP şi am semnalat declaraţiile lor asemeni mărturisirilor în acestă problemă. Dacă este nevoie să amintesc câteva:

De exemplu, prim-ministrul Binali Yıldırım s-a lăudat cu faptul că este premierul unei ţări care asigură securitatea Europei: „Gândiţi-vă, ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost Turcia? Migranţii care vin din toate aceste ţări din Orientul Mijlociu, din regiunile unde sunt conflicte, războaie, ar fi invadat Europa şi ei ar fi fost obligaţi să se confrunte cu o mare problemă” (24.11.2016).

De exemplu, preşedintele Erdoğan s-a lăudat că asigură liniştea Europei:”Faptul că astăzi ţările europene trăiesc în linişte se datorează faptului că Turcia găzduieşte pe teritoriul său 4 milioane de refugiaţi” (3.5.2019). Regimul AKP, aşa cum a reieşit şi din declaraţiile lui Erdoğan şi Yıldırım, a acceptat invazia Turciei pentru ca Europa să nu fie „invadată” şi, de asemenea, a acceptat ca Turcia să fie neliniştită pentru „liniştea” Europei”.

Uniunea Europeană este recunoscătoare Turciei

Priviţi, până şi aceste declaraţii ale europenilor din ultimele 15 zile evidenţiază cum regimul AKP a transformat Turcia într-o ţară tampon:

– Consiliul Uniunii Europene: „Reprezentanţii ţărilor membre au aprobat un ajutor în valoare de 150 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia, în urma rectificării bugetare” (30.9.2021).

– Premierul Greciei, Mitsotakis: „Am evidenţiat în mod clar rolul important pe care Turcia l-a jucat în gestionarea problemei migraţiei şi, din acest motiv, insist ca Europa să conlucreze într-un mod constructiv cu Turcia” (30.9.2021).

– Comisarul european Oliver Varhelyi: „Datorită fondurilor de garantare şi fondurilor din programul de ajutor financiar pentru refugiaţii din Turcia am dat un răspuns eficient crizelor generate de migraţie care au afectat Europa (5.10.2021).

– Cancelarul Germaniei, Angela Merkel: „Turcia joacă un rol central pentru Uniunea Europeană în lupta împotriva migraţiei ilegale în Europa” (12.10.2021).

Apărarea Occidentului de problema migraţiei de către regimul AKP a fost apreciată şi de Naţiunile Unite.

– Secretarul general ONU, Antonio Guterres: „Cunosc personal generozitatea extraordinară a Turciei şi a societăţii turce faţă de refugiaţi. Transmit cele mai sincere mulţumiri Turciei pentru sprijinul acordat refugiaţilor” (20.9.2021).

Securitatea de la poarta Europei

Nici TÜSİAD nu este de acord cu transformarea de către Uniunea Europeană a Turciei într-o „ţară tampon”, din cauza poverii pe care a generat-o.

Preşedintele TÜSİAD, Simone Kaslowski, a lansat un  apel pentru a scăpa Turcia de a mai fi o „ţară tampon”: „Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la a mai considera Turcia un grănicer şi să pună capăt proiectului ţării tampon” (20.9.2021).

Bine, dar cum a făcut Uniunea Europeană din Turcia o „ţară tampon”? Prin semnarea de către AKP a acordului de readmisie…

Bine, dar acordul cum se aplică în practică? Răspunsul să-l dea Fatih Altaylı: „Turcia nu-i controlează pe cei care intră în ţară, şi nici nu-i supraveghează, caută migranţi în TIR-urile care pleacă spre Europa. Am devenit paznicii porţilor Europei şi noi nu ştim” (7.10.2021).