Situația se complică la granița cu România! Putin blochează aderarea Ucrainei la NATO și UE

Situația la granița României, mai exact în Ucraina, devine din ce în ce mai complicată. Mutările făcute de Vladimir Putin în ultimii ani a blocat pur și simplu aderarea Ucrainei la NATO și UE. Până când teritoriile ocupate nu vor fi recuperate aceste procese nu pot ajunge la o finalitate.

Reacţia Kievului nu a întârziat să apară după ce preşedintele Estoniei a afirmat că Ucraina nu va adera la NATO înainte de a-şi elibera teritoriile.

Ce se întâmplă cu intrarea Ucrainei în NATO

Vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, Olga Stefanişina, a reacționat la declarația președintelui Estoniei, Kersti Kaljulaid, potrivit căreia Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu îşi va recupera toate teritoriile ocupate.

„Cred că restabilirea păcii și a integrității teritoriale a Ucrainei este o cauză comună pentru noi toți. Iar declarațiile despre imposibilitatea integrării din cauza conflictului nu fac altceva decât să transmită Kremlinului că tactica sa de a menține conflictele pentru a-și păstra sfera de influență funcţionează” – a declarat oficialul de la Kiev, transmite Evropeiska Pravda .

Putin nu renunță la planurile sale imperialiste

Stefanişina a menționat că, dat fiind faptul că Putin (preşedintele rus, Vladimir Putin, n.r.) nu intenționează să renunțe la planurile sale imperiale, doar eforturile comune ale Ucrainei și ale comunității internaționale pot rezista agresiunii Federației Ruse.

„Nu există o modalitate mai bună de a face acest lucru decât demonstrând un sprijin clar și ireversibil pentru Ucraina și perspectivele acesteia de aderare la NATO”, a mai subliniat demnitarul ucrainean.

Intră Ucraina în UE?

Olga Stefanişina a mai declarat că acceptarea unor noi membri în UE și NATO nu este un proces tehnic, ci, în primul rând, o decizie politică a statelor membre, iar disponibilitatea internă a acestor comunități pentru extindere cântărește foarte mult. De asemenea, Stefanişina nu a fost de acord cu aprecierea preşedintelui Estoniei conform căreia Ucraina va avea nevoie de 20 de ani de muncă pentru a deveni membru al UE.

Amintim că, într-un interviu pentru Evropeiska Pravda, preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a declarat că Ucraina nu poate deveni membru al NATO înainte de dezocuparea întregului teritoriu, adică Crimeea şi zonele separatiste din Donbas.