Vladimir Putin, președintele Rusiei, a lansat recent un avertisment serios la adresa cancelarului german Angela Merkel cu privire la planurile Ucrainei de a abandona acordurile semnate în 2015 la Minsk. Liderul de la Kremlin a transmis mesajul îngrijorător la o conferință de presă în urma negocierilor avute recent cu Merkel, transmite Lenta.ru, citat de vestidinrusia.ro.

În 2015, Putin alături de Petro Poroșenko, liderul de atunci al Ucrainei, Angela Merkel si Francois Hollande au negociat intens un armistițiu în estul Ucrainei. Acum, Putin este îngrijorat că acesta nu va mai fi respectat, mai ales că în toamnă locuitorii din zona respectivă, care au primit și cetățenie rusă, vor participa la alegerile din Rusia.

Avertismentul lui Putin

Putin a avut o serie de negocieri cu Angela Merkel cu privire la situația din Ucraina.

„Sunt de acord cu doamna cancelar federal cu privire la acordurile de la Minsk și la formatul Normandia, a spus președintele. Nu avem alt instrument pentru realizarea păcii și cred că acest lucru ar trebui tratat cu mare grijă și respect, în ciuda faptului că nu am reușit încă să atingem obiectivele finale ale acordului.

Acordurile de la Minsk sunt consacrate în rezoluția corespunzătoare a Consiliului de Securitate al ONU și, în acest sens, acordurile de la Minsk au dobândit formatul unei norme de drept internațional.

Ne îngrijorează faptul că partea ucraineană la discuțiile oficiale spune, pentru presă, un lucru, dar în interiorul țării spune altceva. De fapt – vreau să subliniez acest lucru – este suficient să ne uităm la declarațiile înalților oficiali ai statului – ei spun că nu intenționează să îndeplinească acordurile de la Minsk”, a transmis Vladimir Putin.

Ucraina se pregătește de o retragere din acordurile de pace cu Rusia

Liderul de stat rus a mai spus că Ucraina se pregătește pentru o retragere legislativă din acorduri. El a informat-o pe cancelarul federal despre apariția în republică a unui proiect de lege, a cărui adoptare ar însemna „retragerea efectivă a Ucrainei, în mod unilateral, din procesul de la Minsk”. „Acesta nu este un document secret, el este postat pe site, cu siguranță”, a adăugat liderul rus, menționând că inițiativa contrazice complet acordurile de la Minsk.

”Sper că doamna cancelar federal, în timpul vizitei sale în Ucraina, a adăugat Putin, va exercita o anumită influență, presiune asupra autorităților ucrainene și această lege nu va fi adoptată”, a mai transmis Vladimir Putin.

Ce prevede acordul de la Minsk

Iată care sunt cele 13 puncte ale acordului de la Minsk:

1. Un armistițiu complet în estul Ucrainei. Intră în vigoare la ora 00:00, pe 15 februarie 2015.

2. Retragerea armelor grele. Părțile au convenit asupra unei linii de separare. Kievul urmează să-și retragă artileria și alte echipamente de pe linia de front, în timp ce rebelii vor face acest lucru de pe linia de front așa cum era această în luna septembrie, înainte de avansările acestora în contraofensivă din luna ianuarie. Zona de siguranță monitorizată de OSCE ar urmă să aibă o întindere cuprinsă între 50 și 150 de kilometri, în funcție de rază de acțiune a armelor, iar retragerea va fi completă până la 1 martie.

3. OSCE își va folosi flota de drone și observatorii pe teren, precum și imagini din satelit și date radar, pentru a se asigura că ambele părți respectă acordul.

4. Kievul și rebelii vor negocia termenii privind viitoarele alegeri locale din zonele controlate de rebeli, ceea ce îi va aduce pe aceștia înapoi în cadrul legal ucrainean. În schimb, Kievul va adopta legislația pentru autoguvernare ce va fi acceptabilă pentru republicile autoproclamate.

5. Kievul va declara o amnistie generală pentru rebeli.

6. Un schimb al tuturor prizonierilor trebuie să fie încheiat la cinci zile după retragerea completă.
7. Convoaielor de ajutoare umanitare li se va permite accesul complet la cei nevoiași din zonele afectate de confruntări, fiind asigurat un mecanism internațional de funcționare.

8. Kievul va restabili legăturile economice, plățile sociale și serviciile bancare în zonele separatiste, care au fost tăiate anterior în semn de răspuns la alegerile organizate de republicile autoproclamate. Guvernele acestora vor continuă impozitarea și plățile pentru utilități, însă această prevedere este subiectul unor viitoare negocieri.

9. După ce sunt organizate alegeri locale în regiunile Donețk și Luhansk, Kievul va reinstaura controlul asupra granițelor acestora cu Rusia. Tranziția ar putea să dureze, din cauza nevoii unei reforme constituționale complete în Ucraina.

10. Toate trupele străine, armamentul greu și mercenarii vor fi retrași din Ucraina. Grupările armate ilegale vor fi dezmembrate, însă autorităților locale din Donețk și Luhansk li se va permite să aibă unități de miliție legale.

11. Kievul va implementa o reforma constituțională completă, până la sfârșitul anului, ceea ce va descentraliza sistemul politic ucrainean și va acordă privilegii Donetkului și Luhanskului. Privilegiile includ autodeterminarea lingvistică, libertatea de a numi procurori și judecători, precum și de a stabili legături economice cu Rusia.

12. Observatorii OSCE la alegeri vor supraveghea dacă alegerile locale în republicile autoproclamate se desfășoară la standarde internaționale. Procedura exactă pentru alegeri este subiect al unor viitoare negocieri.

13. Discuțiile în cadrul „grupului de contact” vor fi intensificate în diferite feluri.