Cealaltă față a succesului. Capri nu mai face față numărului mare de turiști
„Capri devine o cameră de hotel pentru turiști. Numărul celor care ajung pe insulă depășește cu mult capacitatea noastră de a face față, iar familiile locale nu pot să se stabilească aici din cauza costurilor ridicate”, explică Teodorico Boniello, președintele asociației consumatorilor locali.
Această insulă mediteraneeană servește ca un microcosmos pentru multe alte destinații turistice populare din Europa. Locuitorii depind de turiști pentru existența lor economică, dar explozia turismului în masă amenință să transforme aceste locuri idilice în aglomerări sufocante.
Anumite orașe italiene au început să reacționeze. Veneția a devenit primul oraș din lume care impune o taxă de intrare pentru vizitatori în perioadele de vârf. Florența a interzis noi închirieri de locuințe în centrul său istoric, iar parcul Cinque Terre de pe riviera italiană a început să perceapă o taxă de 15 euro pentru cei care doresc să exploreze traseele populare de-a lungul coastei, pentru a evita supraaglomerarea.
Capri a dublat taxa de intrare pentru vizitatori, de la 2,5 la 5 euro, impusă celor care sosesc cu feribotul din Napoli sau Sorrento începând din aprilie și până în octombrie.
„Încercăm să îi încurajăm pe mai mulți oameni să ne viziteze în timpul iernii”, declară primarul Capriului, Marino Lembo.
Taxa nu este suficientă
Cu toate acestea, această taxă este puțin probabil să descurajeze turiștii să viziteze insula Capri, care are peste patru milioane de postări etichetate pe Instagram și atrage valuri de vizitatori dornici să își îmbogățească paginile de social media cu aceleași imagini.
Mai important, localnicii spun că taxa nu va rezolva criza locuințelor, care determină mulți lucrători esențiali din Capri, inclusiv profesori și medici, să locuiască pe continent și să facă naveta până pe insulă.
Un exemplu este Antonio De Chiara, în vârstă de 22 de ani, care se trezește în fiecare dimineață la 5:20 în orașul său din apropierea Napoliului pentru a ajunge la feribotul de la ora 7 dimineața, care îl duce în 50 de minute până pe insula Capri. Alături de el, sunt încă 400 de navetiști care traversează zilnic golful către Capri.
„Ar fi minunat să locuiesc în Capri, dar este foarte dificil. Chiar și dacă aș găsi o locuință, chiria ar consuma aproape întregul meu salariu”, explică Antonio De Chiara, care recent și-a găsit un loc de muncă ca psiholog pentru copii în Capri.
Stefano Busiello, în vârstă de 54 de ani, este profesor de matematică la liceul din Capri, dar locuiește la Napoli și face naveta de 20 de ani. „Nu am încercat niciodată să găsesc o locuință acolo. Nu mi-aș permite una și situația devine tot mai dificilă”, mărturisește Busiello.
Doar 20% din personalul liceului la care predă Busiello locuiește pe insula Capri, restul ajungând aici cu feribotul, ceea ce înseamnă că majoritatea profesorilor nu rămân mai mult de trei ani înainte de a solicita transferul la școlile de pe continent.
Este o situație nefericită
Roberto Faravelli, care deține o pensiune în apropierea portului din Capri, sugerează că proprietarii ca el ar putea fi dispuși să își închirieze proprietățile către muncitori dacă autoritățile ar oferi stimulente pentru a reduce diferența între chiriile plătite de turiști. „Guvernul ar trebui să încurajeze proprietarii să închirieze pe termen lung. Ne lipsește cineva care să abordeze aceste probleme”, subliniază Faravelli.
Cu toate acestea, primarul Lembo nu se așteaptă ca autoritățile să intervină. „Este o situație nefericită, dar din păcate așa funcționează economia de piață”, explică primarul Capriului.
Platforma de închiriere Airbnb listează peste 500 de proprietăți disponibile pe insula Capri, față de aproximativ 110 în 2016. Cu toate acestea, aceste cifre reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece mulți localnici își închiriază proprietățile pe perioada verii prin intermediul platformelor neînreglementate.
În ciuda resentimentelor evidente cauzate de lipsa locuințelor, Capriul nu a fost încă martorul unor proteste ca în alte părți, precum Insulele Canare din Spania, unde recent mii de localnici au ieșit în stradă pentru a cere impunerea de limite în ceea ce privește sosirile de turiști.
Primarul Lembo recunoaște că există probleme, dar respinge ideea că turismul ar strica insula. „Nu sunt de acord cu nostalgicii care susțin că Capriul era mai frumos acum 100 de ani. Atunci era sărăcie și mizerie. Acum este bogăție, și asta datorită turismului”, afirmă primarul.