În Germania, Institutul de Cercetare Economică avertizează asupra riscului prăbuşirii sistemului federal de pensii
Marcel Fratzscher, unul dintre cei mai cunoscuți economiști germani, directorul Institutului de Cercetare Economică, a declarat într-un interviu acordat săptămâna aceasta în presa germană că sistemul de pensii ar putea intra în colaps dacă nu se întreprind urgent reforme, conform Radio România Actualități.
Acesta identifică trei probleme principale: schimbările demografice, creșterea speranței de viață și numărul prea mare de persoane cu venituri mici care nu pot pune bani deoparte și care nu beneficiază de pensii adecvate.
În lipsa unor schimbări aduse actualului sistem de pensii în următorii patru ani, mai cu seamă tinerii vor trebui să muncească mai mult și să plătească taxe mai mari. Atunci când generația copiilor născuți în anii ’60 va începe să se pensioneze vor apărea complicații serioase, a declarat, ieri, expertul într-un podcast la „Business Insider”. Economistul afirmă că „decidenții politici acționează doar atunci când sunt cu spatele la zid, dar la un moment dat, cuprinși de panică, vor trebui să facă reduceri drastice în cinci ani”.
Generațiile tinere vor fi mai împovărate
Generațiile tinere vor fi mai împovărate, oamenii vor trebui să muncească mai mult timp, iar cei mai în vârstă vor primi mai puţini bani, a avertizat economistul. Fratzscher mai spune că vârsta de pensionare va trebui să fie ridicată la 70 de ani sau chiar peste și că în viitor contribuțiile la pensii și taxele vor crește. Aceasta este, din păcate, consecința amară dacă nu vom reforma cu adevărat sistemul, a avertizat el.
Cea mai bună opțiune, a mai spus Fratzscher, este de a aduce mai mulți oameni pe piața muncii, adică de a avea mai mulți oameni care contribuie la sistemul de pensii. Mulţi observatori remarcă şi faptul că problematica sistemului de pensii nu se prea regăsește în dezbaterile din campania electorală pentru alegerile din 26 septembrie.
Sursă foto: Dreamstime