Bosnia a raportat miercuri cea mai mare creştere zilnică a cazurilor de infectare cu noul coronavirus din luna aprilie, după ce autorităţile au început să relaxeze gradual măsurile de izolare. În continuare există temeri că numărul cazurilor de COVID-19 ar putea creşte la sfârşitul acestei săptămâni, cu ocazia zilelor libere de 1 mai, situaţie în care s-ar putea impune din nou restricţii.
Potrivit statisticilor oficiale, 93 de cazuri noi de infectare şi două decese au fost raportate în ultimele 24 de ore, în comparaţie cu 20 de cazuri noi semnalate cu o zi înainte şi cu cele 49 de cazuri noi raportate luni. Numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 1.677, iar cel al deceselor la 65, în contextul în care 29.130 de persoane au fost testate.
Cincizeci şi nouă cazuri noi au fost raportate doar în Republica autonomă Srpska, unde autorităţile locale i-au îndemnat pe rezidenţi să continue să evite adunările publice şi să poarte tot timpul măşti sanitare. Luni, autorităţile din această regiune autonomă au permis persoanelor vârstnice să îşi părăsească locuinţele timp de trei ore în fiecare zi lucrătoare şi anumitor companii să îşi reia activitatea.
Cealaltă regiune autonomă a ţării, Federaţia Bosnia şi Herţegovina, a ridicat vineri interdicţia ce viza ieşirea rezidenţilor din locuinţele lor pe timpul nopţii şi a anulat o măsură de carantină obligatorie, permiţând de asemenea vârstnicilor şi copiilor să iasă din case din două în două zile, timp de câteva ore.
După izbucnirea pandemiei de COVID-19, ambele regiuni din Bosnia au interzis, luna trecută, persoanelor de peste 65 de ani şi tinerilor sub 18 ani să îşi părăsească locuinţele. Potrivit Agerpres, aceste măsuri vor fi restabilite cu ocazia celor trei zile libere ce marchează sărbătoarea de 1 Mai, au precizat oficialii bosniaci, adăugând că rezidenţii au început să se comporte într-o manieră mai relaxată după ridicarea unora dintre restricţii.
„Suntem conştienţi că vom vedea noi vârfuri şi creşteri pe graficul bolii, dar trebuie să ne întoarcem la viaţa normală”, a declarat Goran Cerkez, ministrul adjunct pentru Sănătate. „Vom vedea cum se vor desfăşura lucrurile şi dacă va trebui să impunem din nou restricţii, însă acest lucru va depinde de comportamentul cetăţenilor”, a adăugat el. Economia Bosniei a fost profund afectată de izolarea rezidenţilor şi închiderea multor companii. Fondul Monetar Internaţional a prognozat pentru acest an o scădere cu 5% a economiei bosniace.