Situație controversată. Cine este personajul care sare în apararea lui Teodorovici

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a emis o propunere controversată de a limita dreptul la muncă al cetățenilor europeni. Teodorovici a fost catalogat ca fiind antieuropean. Propunerea sa a stârnit numeroase reacții în spațiul public. Un membru PSD sare în apărarea ministrului de Finanțe și contrazice eticheta care i-a fost adresată

Deși deputatul PSD, Andrei Pop, Secretar al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci, deși a respins această etichetă pusă ministrului, a criticat propunerea.

De asemenea, Andrei Pop a propus câteva soluții pentru problema deficitului de muncă cauzat de migrația economică.

”În ciuda propunerii de limitare a dreptului la muncă în UE, ministrul Teodorovici nu este un antieuropean”, spune Andrei Pop.

 „Declarația ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care propune limitarea dreptului la muncă al cetățenilor europeni printr-un permis de 5 ani, este nefericită și nu face decât să alimenteze imaginea antieuropeană a României. În ciuda acestei declarații, ministrul Teodorovici nu este un antieuropean, așa cum a fost în mod greșit etichetat, ba din contră.

Consider că soluții de viitor, în condițiile unui real deficit al forței de muncă și al nivelului salarial mai atractiv în Vest, nu sunt constrângerea și nici importul de resurse umane, ci o politică a subvențiilor pentru automatizarea proceselor, pentru a eficientiza randamentul companiilor, astfel încât angajatorul să poată dispune de posibilitatea unor salarii mult mai atractive, dar si de un personal mai redus care se poate reloca în alte zone acolo unde este necesar.

Încurajez creșterile salariale și ale nivelului de trai, care în mod clar în România sunt departe de media UE, dar trebuie sa avem în vedere profilul competitiv. Fără un boost major în domeniul investițional public, proportional cu politica de creșteri salariale, va fi greu de menținut un echilibru”, a declarat Andrei Pop.

De asemenea, deputatul PSD a avertizat că astfel de propuneri riscă să fie privite ca profund antieuropene și pot afecta imaginea țării.

”Însă, acest tip de declarații, care contravin principiilor fondatoare ale UE, sunt un mare risc de țară, întrucât percepția față de România ca țară care își dorește să se plaseze în afara jocului european s-a accentuat, promovată intens de cercuri antiromânești din Parlamentul European.

Oricum, dacă avem în vedere principiile fondatoare ale Uniunii Europene, libera circulație a lucrătorilor, ca principiu înscris în art. 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, o astfel de propunere este puțin probabilă.

Cetățenii Uniunii trebuie să continue să-și poată căuta un loc de muncă într-una dintre țările UE, să lucreze acolo fără permis de muncă, să locuiască acolo, să rămână dacă își doresc, să beneficieze de același tratament ca și cetățenii țării respective”, a subliniat deputatul Andrei Pop, secretar al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci, se arată într-un comunicat de presă al Camerei Deputaților.